Phaselis’e otel rüyası şimdilik bitti!

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Phaselis antik kentinde Rixos Oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen 5 yıldızlı otele yargı dur dedi.

Phaselis’e otel rüyası şimdilik bitti!

Yusuf Yavuz

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan 2 bin 700 yıllık geçmişe sahip Phaselis antik kentinde Rixos Oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen 5 yıldızlı otele yargı dur dedi. Yöre halkı ve Antalya’daki sivil toplum örgütü ile meslek odalarının açtığı davayı gören Antalya 2. İdare Mahkemesi, bir kısmı arkeolojik sit alanı olan 180 dönümlük alanda yapılmak istenen lüks otel için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesini durdurdu. Davacı yöre halkı ve sivil toplum örgütleri ortak bir açıklama yaparak Phaselis’in tüm halkın ortak alanı olduğunu vurguladılar.

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Phaselis antik kentinin bitişiğinde Rixos Oteller zincirinin sahibi işadamı Fettah Tamince tarafından yapılmak istenen “Dream Of Phaselis” adlı otel projesine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verildi. Ancak tamamı Beydağları Olimpos Milli Parkı içerisinde yer alan, 18 dönümlük kısmı ise 1. Derece arkeolojik sit alanında bulunan 180 dönümlük arazide yapılmak istenen otele karşı yöre halkı ayağa kalktı. 280 oda kapasiteli bin yataklı dev tatil köyü için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptalini isteyen yöre halkı ve sivil toplum örgütleri, Antalya 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

MAHKEME: ‘PROJE DOSYASI HİÇBİR BİLGİ VERMİYOR’

Davayı gören mahkeme, yöre halkının talebini haklı bularak otel projesine verilen ÇED Gerekli Değildir Kararı’nın yürütmesini durdurdu. Yerinde yapılan bilirkişi incelemesinin sonucunda alınan mahkeme kararında, bölgenin kendine has endemik türleri barındırdığına dikkat çekilerek, “kültürel miras açısından Phaselis antik kenti teritoryumu etkileşim sahası içinde yer aldığı, planlama ve yer seçimi açısından dava konusu alanını seçiminde ve tesisin ele alınışında önemli eksiklikler bulunduğu, alanın hem Milli Park ve hem de 1. derece arkeolojik sit alanı içinde ve ayrıca Phaselis teritoryumu etkileşim sahası içinde bulunduğu gözetilmediği, proje tanıtım dosyasının projenin çevresel etkileri konusunda proje ile doğrudan ilişkili bilimsel ve teknik hiçbir bilgi vermediği gibi çözüm önerisi de sunmadığı” görüşüne yer verildi.

‘OTEL PROJESİNİ TESADÜFEN ÖĞRENDİK’

Mahkeme kararının ardından Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nde bir araya gelen davacılar ortak bir basın açıklaması yaparak gelişmeyi kamuoyuna duyurdu. Tekirova’da yaşayan davacılardan Sami Adaletli tarafından okunan ortak basın açıklamasında, dünyaca ünlü antik kentteki otel projesinin tesadüfen öğrenildiğine dikkat çekilerek, “proje için gerekli olan ÇED sürecinin işletilmemiş olduğunu büyük bir üzüntüyle öğrendik. Üzüldük ama şaşırmadık. Tarihi Taksim Gezi Parkına Kışla ve alışveriş merkezi, Tarihi Haydarpaşa limanına kruvaziyer liman, zeytinlik ve tarım alanlarına termik santral, her dağ başına taş ocağı, her dereye HES yapmak isteyen anlayışın Phaselis’e bakışında da bir otel silueti görmesi normaldi” görüşüne yer verildi.

YÖRE HALKI PROJEYE KARŞI BİRLİK OLDU

“Fakat biz orada yaşayan Tekirova, Çıralı, Kemer halkı ile duyarlı sivil toplum ve meslek örgütleri, bu anlayış karşısında birlik olduk” ifadelerine yer verilen basın açıklamasında, projeye verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali istemiyle dava açıldığı belirtilerek, şöyle denildi: “İptali istenen karar, proje tanıtım dosyasına (PTD) dayanmaktadır. Bu dosya yeterli ve bilimsel değildir. Tamamen genel bilgiler ve eldeki resmi şablon belgelere göre hazırlanmış proje tanıtım dosyası, alanla ilgili özellikler içermemekte, alanın 18 dönüm kadarı 1. derece sit alanı olmasına rağmen bununla ilgili hiçbir inceleme bulunmamakta, milli park statüsünde bulunan alanla ilgili özel bir değerlendirme yapılmamakta, hatta 161 bin metrekare alana oturacak ve içinde tenis kortu, otopark, 280 oda ve 3 yüzme havuzu, restoran ve alışveriş merkezi bulunacak böyle bir kompleks için kaç ağaç kesileceği dahi bulunmamaktadır. Bu nedenle alanın özelliği gereği ÇED kararı mutlaka bulunmalıdır. Hatta ve hatta, alanın özellikleri gereği burada herhangi bir tahsis işlemi dahi yapılmaması, herhangi bir projenin dahi düşünülmemesi gerekmekteydi. Bu konuda da bizler başka bir dava daha açmış bulunmaktayız.”

‘PHASELİS TÜM HALKIMIZIN ORTAK ALANIDIR’

Dava konusu alanın bitişiğinin, uluslararası öneme sahip 1. derece arkeolojik ve doğal sit olarak tescillenen Phaselis antik kenti olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu kentin kalıntılarını taşıyan alanın bir kısmı tahsis edilen 878 parsel içerisinde bulunmaktadır. Tarihi bir liman kenti olan ve içerisinde antik tiyatro dâhil birçok kalıntı barındıran bölge, ören yeri olarak ziyaretçileri ile önemli bir turizm geliri yaratmaktadır. Alanın gerek tarihi dokusundan, gerek orman ve denizinden yararlanan bölge halkı, burasının Otel olarak verilmesine karşı çıkmaktadır. Turizm tesisi inşaatı, yukarıda açıkladığımız üzere hem ormanlık alana, hem de tarihi alana zarar vereceği gibi bölge halkının bu alanlardan yararlanmasını da engelleyecektir. Bu yönüyle de dava konusu işlemde kamu yararı bulunmamaktadır. Artık yapılması gereken, Phaselis gibi tarihsel önemi olan bu milli park alanını korumak ve değerlerini ortaya çıkartmak olmalıdır. Phaselis’te bir rant olgusuna bölge halkı ve Antalya sivil toplumu ile meslek örgütleri kesinlikle izin vermeyecektir. Phaselis, tarihi dokusu ve ekolojik değerleriyle tüm halkımızın ortak alanıdır” denildi.

Phaselis’e otel projesi kamuoyunda büyük tepki uyandırırken, işadamı Fettah Tamince yaptığı açıklamalarda bungalov tarzında inşa edileceğini iddia ettiği otel projesini savunarak doğaya ve tarihe uyumlu bir yatırım olacağını öne sürmüştü. Ancak Tamince’nin açıklamaları kamuoyunun tepkisini azaltmaya yetmedi. Projeye karşı imza kampanyası başlatan üniversite öğrencisi Melike Vergili, kısa sürede 40 bine yakın imza toplayarak konunun kamuoyunun gündemine taşınmasına önemli katkı sağladı. Pek çok kez eylem yapan yöre halkı ve yaşam savunucuları, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarıyla birlikte projeye verilen ÇED Olumlu Kararı’na karşı dava açmıştı. Phaselis davasına müdahil olan kişi ve kurumlar ise şöyle: Mimarlar Odası, Çevre Mühendisleri Odası, Peyzaj Mühendisleri Odası Antalya şubeleri, Antalya Barosu, Kemer Esnafları ve Turizmcileri Derneği, Doğa Dostları Spor Derneği, Çıralı’yı Sevenler Derneği, SS. Ulupınar Çevre Koruma ve Geliştirme ve İşletme Kooperatifi. Sami Adaletli, Bilal Aktan, Ahmet Kaya, Tahir Şimşek, Ali Kara, Erdal Elginöz, Tuğba Pınar Günal, Elif Arığ Guttstadt, Bedia Tülüer, Muharrem Birhan Erkutlu, Büşra Koç, Yılmaz Vural.