Avrupa Parlamentosu, Türkiye kararını verdi
53 yıldır Türkiye'yi "üyelik" vaadiyle kapısında bekleten Avrupa Birliği'nden önemli bir karar çıktı. Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Türkiye'yle üyelik müzakerelerinin durdurulmasına ilişkin tasarı oy birliği ile onaylandı. 9 maddeden oluşan kararın gerekçeleri ise; Türkiye'deki Olağanüstü Hal durumu, terörle mücadele yasasının daraltılmaması ve idam cezası tartışmaları...
PKK ve FETÖ'ye yönelik operasyonlar nedeniyle Türkiye'yi karşısına alan Avrupa Birliği'nden üyelik müzakerelerinin durdurulmasına yönelik karar çıktı.
9 maddeden oluşan karar metni Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda oylandı. Fransa"nın Strasbourg kentinde yapılan toplantıda Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin karar 37 oya karşı, 479 oyla kabul edildi. 107 parlamenter ise çekimser kaldı.
Kurallar gereği AP Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek. Müzakerelerin dondurulmasına ilişkin kesin kararı ise Avrupa Konseyi verecek.
Ankara’nın son dönemde sıkça yaptığı gibi bu kararı da yok sayarak kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi öngörülüyor.
Avrupa Parlamentosu'nun müzakereleri durdurma kararına gerekçeleri Türkiye açısından oldukça önemli.
Metinde darbe girişiminden sonra Türkiye'de ilan edilen Olağanüstü Hal güçlü şekilde kınanıyor. AB, Türkiye'in OHAL'i kaldırması durumunda "kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde" bulunuyor.
TÜRKİYE'DEKİ OHAL
Vize muafiyeti anlaşması üzerinden de terörle mücadele yasasının daraltılması talebi yineleniyor. Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli olan, bazıları özel öneme sahip, 72 kriterden 7’sini karşılamadığı belirtiliyor.
TERÖRLE MÜCADELE YASASI
Türkiye'deki idam cezası tartışmalarıyla ilgili endişe de AB'nin gerekçelerinden biri. İdamın getirilmesi halinde bunun katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı yineleniyor.
İDAM CEZASI TARTIŞMALARI
Türk hükümetinin eylemlerinin ülkeyi Avrupa yolundan başka yöne çektiği kaydedilerek Türkiye’nin siyasi irade göstermediğine inanıldığı vurgulanıyor.
HÜKÜMETTEN İLK TEPKİ
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, yaptığı açıklamada "Hiç terörün ayak basmadığı yerlerde oturup bunları konuşmak kolaydır ama Suriye ile Irak'la bin 295 kilometrelik sınırınızın olduğu bir çerçevede, Türkiye'de bu kadar yüksek bir terörle mücadelenin söz konusu olduğu bir zamanda Türkiye'yle dayanışma içerisinde olmak söz konusuyken Avrupa'da maalesef basiretsiz, vizyonsuz tartışmalar dönüyor." dedi.
"YOK HÜKMÜNDEDİR"
Ayrıca, Çelik, "Kararı yok hükmünde sayıyoruz. Bu karar içerdiği vizyon itibariyle, vizyonsuzluk itibariyle, hedefleri itibariyle, bu karar tasarısına hakim olan dil itibariyle ciddiye alınacak bir karar değildir. Bize mesaj vermek isteyenler bu parlamento kararıyla verdikleri mesajın Kapıkule Sınır Kapısı'ndan içeri girmeyeceğini bilsinler. Bu mesaj hiçbir şekilde kulak vereceğimiz bir mesaj değil"şeklinde konuştu.