28 Şubat davasındaki onamalara itiraz

FETÖ’cü savcıların yazdığı iddianamelerle hazırlanan 28 Şubat davasındaki cezaların onanmasına itiraz edildi. Aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 kişi kararı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşıdı. Ancak Başsavcılık, atılı suçtan yargılama görevinin genel mahkemelere ait olduğu belirtilerek, kararın yasaya uygun olduğunu savundu.

28 Şubat davasındaki onamalara itiraz

28 Şubatdavasında verilen onama cezasına yapılan itiraz YargıtayCumhuriyet Başsavcılığı tarafından reddedildi.

FETÖ’nün tezgâhı olan ve örgüt üyesi savcıların hazırladığı iddianamelerle açılan 28 Şubat davasında 103 kişi yargılanıyordu. Davada dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Çevik Bir ve 1’nci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’ın bulunduğu 14 kişi hakkında verilen müebbet hapis cezaları 9 Temmuz 2021 tarihinde Yargıtay 16'ncı Ceza Dairesi tarafından onandı.

Bu kararın ardından Çevik Bir ile Çetin Doğan'ın da bulunduğu 14 kişi, haklarında kurulan hükme karşı Yargıtay Cumhuriyeti Başsavcılığı’na itiraz etti. Talep yazısında, darbeye teşebbüs suçunun gerçekleşmesi için suçun asli unsuru olan cebir ve şiddetin olması gerektiği, ancak dosyada buna ilişkin delil bulunmadığına vurgu yapıldı.

Dilekçede, sanıklar arasında geçen yıl hayatını kaybeden eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı'nın da bulunduğu hatırlatıldı. Bu nedenle yargılama yetkisinin Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'nde olduğu anlatıldı.

Talebi değerlendiren Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise karara itiraz etmeyeceğini bildirdi. Başsavcılığın yazısında, atılı suçtan yargılama görevinin genel mahkemelere ait olduğu belirtilerek, kararın yasaya uygun olduğu savunuldu.

Verilen cezaların, yargılamanın yapıldığı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaşmasıyla sanık komutanlar yakalama kararının ardından cezaevine girecek.

fetö yargıtay örgüt dava yüce divan suç yasa Cumhuriyet Başsavcılığı 28 şubat ismail hakkı karadayı çevik bir