Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın: Uzlaşılan konular yeniden masaya getirilmesin

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, uzlaşı çıkmayan Toplu Sözleşme görüşmelerine ilişkin Ulusal Kanal’a özel açıklamalar yaptı. Sürecin Hakem Kurulu'na taşındığını hatırlatan Yalçın, toplu sözleşme müzakereleri sırasında anlaşılan konuların yeniden masaya getirilmemesini istedi. Hükümetin bunu yapmaya çalıştığını belirten Yalçın, kurulun sadece üzerinde uzlaşılamayan zam oranı ve diğer konuları görüşmesini talep etti.

Hakem Kurulu'na taşınan Toplu Sözleşme görüşmelerinde hükümetin memur aleyhine yapmak istediklerini Memur-Sen ortaya çıkarttı. Üzerinde anlaşılan sosyal haklar uzlaşılmamış gibi gösterildi.

Ne zam oranlarında ne de uzlaşılamayan konuların tespitinde anlaşma sağlanabildi. Hükümet ile memur arasında şimdi de "uzlaşmazlık tespit tutanağı" krizi çıktı.

Milyonlarca memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranında hükümet ve Memur-Sen uzlaşamadı. Memur-Sen hükümetin 2020 için yüzde 4+4, 2021 yılı için yüzde 3+3 olan son teklifini de kabul etmedi. 20 Ağustos itibariyle Hakem Kurulu süreci başladı. Bu kapsamda da Memur-Sen ve bağlı sendikalar 23 Ağustos'ta mesai bitimine dakikalar kala kurula başvurusunu yaptı.

Toplu Sözleşme görüşmelerinde anlaşılmadığına dair bir tutanak tutulması gerekiyordu. Tutanakta ise her iki tarafında imzası olması şart. Ancak hükümet tutanağı tek taraflı kayıt altına alarak Memur-Sen'e gönderdi.

Memur-Sen ise tutanak kendisine ulaştığında çarpıcı bir gerçekle karşılaştı. Taraflar 1 Ağustos'tan beri zam oranlarının yanı sıra sosyal haklar üzerinden de görüşme yapıyordu. Bu sosyal haklardan bazıları için anlaşılsa da büyük bir kısmı için uzlaşı çıkmamıştı. Memur-Sen tutanağı eline aldığında uzlaşılan başlıkların uzlaşılmamış gibi kayıt altına alındığını gördü.

Hükümetin bu hamlesine tepki gösteren memurlar, kendilerine gelen tutağın aynısının Hakem Kurulu'na verilmemesini istedi. Ulusal Kanal'a özel açıklamalar yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümeti sert bir dille uyardı.

Öte yandan Hakem Kurulu milyonlarca memur için zam kararını en geç 28 Ağustos günü açıklayacak.

ulusal.com.tr