Bahriye Üçok'u anıyoruz

Bugün, Atatürk Devrimlerinin yılmaz savunucularından Prof. Dr. Bahriye Üçok'un öldürülmesinin 23. yıldönümü. Gericiliğe karşı laiklik mücadelesi vermesiyle tanınan Üçok, 23 yıl önce evine gönderilen bombalı paket ile öldürüldü. Üçok'u öldüren katiller, cinayet gerekçelerini "Türban konusundaki görüşleri nedeniyle cezalandırdık" sözleriyle açıklamışlardı.

Bahriye Üçok'u anıyoruz

Prof. Dr. Bahriye Üçok... Atatürk Devrimleri'nin yılmaz savunucusu bir ilahiyat profesörü...

Bu özelliği onu, gladyonun hedefi yaptı. 6 Ekim 1990'da evine gönderilen bombalı paketle öldürüldü.

1919'da doğan Üçok, Cumhuriyet Devrimi'nin fikri hür vicdanı hür neslinin bir ferdiydi. 1953'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nin ilk kadın profesörü oldu. Atatürk Devrimleri ve aydınlanmanın yılmaz savunucusuydu.

Fikirleri, daha o yıllardan itibaren yobazları ürkütmeye başlamıştı. Toplumsal hareketliliğin arttığı 1960'lı yıllar, aynı zamanda ilk tehditlerini aldığı yıllar oldu. Ancak, aydın tavrından geri adım atmadı.

12 Eylül sonrası devlet eliyle desteklenen dinci gericiliğe de karşı koydu. Kasım 1988'deki bir açık oturumda, "İslam'da örtünmenin ve oruç tutmanın zorunlu olmadığı"nı açıkladıktan sonra tehditler daha da arttı.

Üçok, 6 Ekim 1990 tarihinde Ankara'daki bulunan evine, kargoyla gönderilen ve gönderici olarak İlmî Araştırmalar Vakfı'nın göründüğü kitap paketini saat 16.30'da aldı. Evinin önünde kontrol ettiği paketin patlaması üzerine ağır yaralanan Üçok, hastanede hayatını kaybetti.

Bahriye Üçok Cinayeti'ni İslami Hareket adlı örgüt üstlendi. Örgütten yapılan açıklamada, Üçok'un türban konusundaki görüşleri nedeniyle öldürüldüğü belirtildi.

Üçok Cinayeti'nin de araştırıldığı Umut Davası'nda Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi kararını açıkladı. Mahkeme, 8 sanığa hapis cezası verdi. Ancak cinayetin ardındaki güç tam olarak ortaya çıkarılmadı.

ulusalkanal.com.tr