Başbakan Binali Yıldırım: FETÖ mensupları yönetimi ele geçirmeye çalıştı

Başbakan Binali Yıldırım Fethullahçı terör örgütünün darbe girişimiyle ilgili Batı basınına konuştu. Guardian, Sky News ve Wall Street Journal'a röportaj veren Yıldırım, "Türk Ordusu darbe yapmamıştır, bir grup terörist yönetimi ele geçirmeye çalışmıştır" dedi. Yıldırım, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili ise "ABD’nin bu terör örgütü liderinin yanında olacağına inanmadığını" söyledi.

Başbakan Binali Yıldırım: FETÖ mensupları yönetimi ele geçirmeye çalıştı

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişimleri konusunda dünyanın önde gelen basın organlarına ayrıntılı açıklamalar yaptı. Başbakan "Türk Ordusu darbe yapmamıştır" dedi.

SKY News kanalına konuşan Yıldırım, "Bunun adını doğru koyalım. Türk ordusu darbe yapmamıştır. Türk ordusunun içinde asker üniforması giyen terörist bir grubun adamları Türk ordusunun tankını, topunu, uçağını, helikopterini izin almadan dışarı çıkararak halkın üzerine ateş açmak suretiyle yönetimi zorla ele geçirme teşebbüsünde bulunmuştur ve bunlar etkisiz hale getirilmiştir" ifadelerini kullandı.

İdam cezasının geri getirilmesini de değerlendiren Yıldırım, "Milletin taleplerini duymazdan gelemeyiz. Ancak idamın tekrar geri gelmesi, bizim 'Hadi idamı getiriyoruz' dememizle olmuyor. Adaletle hareket etmemiz lazım. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, Guardian gazetesine verdiği röportajda ise Fethullah Gülen'in iadesiyle iligili Amerika Birleşik devletlerini uyardı. Fethullah Gülen’i "terör örgütü lideri" olduğunu vurgulayan Yıldırım, “ABD’nin bu terör örgütü liderinin yanında olacağına inanmıyoruz” dedi.

Yıldırım ayrıca "ABD bu noktadan sonra kendisi için bölgede ve dünyada stratejik bir müttefik olan Türkiye ile nasıl işbirliği yapacağını düşünmeli." değerlendirmesini yaptı.

Yıldırım, Amerika'da yayın yapan Wall Street Journal gazetesine de önemli açıklamalar yaptı. Başbakan, darbe girişiminin Türk toplumunu "11 Eylül saldırılarının Amerikan toplumunu etkilediği gibi sarstığını” söyledi. ABD'nin Gülen'in iadesiyle ilgili belge üstüne belge istediğini belirten Yıldırım, ortada duran açık kanıtları hatırlattı; "265 insan öldürüldüğünde, jetlerle bombalandığında, tanklarla ezildiğinde, hangi belgelere ihtiyacınız var. Kanıtlar açık. Darbe şüphelilerinin emirleri bu insandan aldıklarına dair ifadelere sahibiz" dedi.

Son olarak Rusya ile ilişkilere de değinen başbakan; Türkiye ile Rusya komşu olduğunu, iki ülkenin ortak geleceği paylaştığını söyledi. Yıldırım, "Rusya ve Türkiye'nin ortak menfaatleri olduğunu" belirtti.

ulusalkanal.com.tr