Türk turizmcileri krizlere dirençli

Tüm dünyada Kovid-19 salgını en çok turizm sektörünü etkiledi. Turizm ve ona bağlı sektörlerde zarar büyük. Türkiye, güvenli turizm özelliğiyle öne çıksa da, yaz aylarında günde en az 120 milyon dolar kaybetti. Yazın toplam kaybı da 11 milyar dolar. TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Burhan Sili, turizmdeki kayıp ve beklentileri Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Türk turizmcileri krizlere dirençli

Kovid-19 tüm dünyada en çok turizm sektörünü etkiledi. Geçen yıla göre, kayıp bir hayli fazla. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü verilerine göre sektörün kaybı 1,2 trilyon dolara ulaşabilir.

Salgının ekonomilere etkisini hafifletmek amacıyla ülkeler iç turizmi hareketlendirecek adımlar atıyor. Türkiye, tüm dünyaya örnek bir uygulamayla yerli ve yabancı misafirlerini güvenli tatil imkanı ile ağırladı. Ancak yaz aylarındaki kayıp günde en az 120 milyon dolar oldu.

Geçen yıl yaz aylarında 20 milyonu aşkın turist, kişi başı ortalama 666 dolar harcama yapmıştı. Bu rakamla kıyaslanınca yaz dönemi turizm gelir kaybı 11 milyar dolar. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'a göre ise bu kayıp 25 milyar dolar.

TÜROFED Yönetim Kurulu üyesi Burhan Sili, konuyu Ulusal Kanal'a değerlendirdi.

Aynı zamanda ALTİD Başkanı da olan Sili, ülkemizin yıllardır kendine özel bir çok krizle mücadele ettiğini vurguladı. Bu deneyimlerin önümüzdeki bu küresel salgın krizini de atlatmada dayanak olacağını söyledi.

Sili, son günlerde özellikle turizm bölgelerinden yükselen '2020 yılı turizm kentleri için doğal afet ilan edilmeli' talebini destekledi.

Kovid19 sektör tatil salgın