Yıldız Dağları'nda pancar pekmezi mesaisi

Kırklareli'nde Yıldız Dağları'nın eteklerinde yetiştirilen pancar, köylü kadınlar tarafından pekmeze dönüştürülüyor. Odun ateşinde büyük emekle hazırlanan pancar pekmezi geleneksel ve tamamen doğal yöntemlerle üretiliyor.

Yıldız Dağları'nda pancar pekmezi mesaisi

Kırklareli'nde köylü kadınların geleneksel yöntemlerle ürettiği "pancarpekmezi" sofralara sağlık ve lezzet katıyor.

Pekmeziyle adını duyuran Pınarhisar ilçesine bağlı Poyralı köyünün hemen hemen her evinde pekmez üretiliyor. Pancar pekmezinin zahmetli serüveni tarlalarda başlıyor.

Yıldız Dağları eteklerinde kaynak sularıyla yetiştirilen pancarlar, pekmezhanelerde tahta ezme makinesinde sıkıştırılarak posasından ayrılıyor. Pancarın şırası "bumba" adı verilen büyük kazanlarda bir süre kaynatıldıktan sonra 50 litrelik kazanlara alınıyor.

Saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getirilen şıra, üç defa süzüldükten sonra şişelenerek yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Poyralı kadınlar pekmez kaynatırken şarkılar, türküler ve maniler söylemeyi de ihmal etmiyor.

kırklareli pancar pekmez yıldız dağları