Rusya ile Belarus'un ortak kararı Avrupa'da kartları yeniden dağıtacak

Rusya ile Belarus, başta Avrupa olmak üzere bölgede dengeleri altüst edecek bir karara imza attı. Avrupa’nın çeşitli yaptırımlarla zayıflatmaya çalıştığı Minsk yönetimi, Rusya ile birleşmenin önünü açacak 28 maddelik bir anlaşma imzaladı.

Rusya ile Belarus'un ortak kararı Avrupa'da kartları yeniden dağıtacak

Rusya ile Belarus birleşiyor.

Avrupa’nın siyasi ve ekonomik yaptırımlarıyla karşı karşıya olan Belarus yönetimi, Rusya ile birleşmenin önünü açacak anlaşmayı imzaladı. Kararı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin duyurdu. Rus lider, 28 maddelik Rusya-Belarus Birlik Devleti programı üzerinde mutabık kalındığını belirtti.

Putin ile Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko Kremlin Sarayı’nda yaklaşık 3,5 saatlik görüşme yaptı. Ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Lukaşenko ile 28 maddelik Birlik Devleti’nin programı üzerinde konuştuklarını belirten Putin, "Bugün 28 maddelik programın tümünün kabul edildiğini memnuniyetle belirtmek isterim” ifadesini kullandı.

Program, genel olarak iki ülkenin ekonomisinin çeşitli alanlarını birleştirmeyi, ortak finans ve enerji piyasaları oluşturmayı, ortak sanayi ve tarım politikaları uygulamayı amaçlıyor.

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko programla ilgili, "“Entegrasyon Belarus ve Rus halkı için karşılıklı çıkar özelliği taşıyor" ifadelerini kullandı. Lukaşenko, Birlik Devleti programının iki ülkenin ekonomi kurumları için eşit şartlar sağladığına dikkat çekti.

Öte yandan Rusya ve Belarus'un ortak tatbikatı sürüyor. "Zapad-2021" ortak askeri tatbikat, NATO ile gerginliğin en üst düzeye çıktığı dönemde batı sınırlarında başladı. Tatbikat, Rusya'nın Nizhny Novgorod Oblastı’ndaki poligonda gerçekleşti.

rusya avrupa belarus Minsk