İhracat rekorları kıran otomotiv sektörü iç pazarda küçüldü

İhracat rekorları kıran otomotiv sektörü iç pazarda küçüldü. İlk 11 aylık dönemde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azaldı.

Doların yukarı yönlü seyri ve enflasyonun son 14 yılın en yüksek seviyesine ulaşılması otomobil satışlarını olumsuz etkiledi.

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin açıkladığı satış rakamlarına göre 2017 Ocak-Kasım arasındaki 11 aylık dönemde otomobil ve hafif ticari araç satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 azalarak toplam 819 bin adet oldu.

Dernek verilerine göre Kasım ayı otomobil satış rakamları da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,7 azalışla 75 bin 956 adet oldu.

Uzmanlar Kasım ayındaki yüzde 20’lik daralmanın nedenini ekonomideki dalgalanma, doların önlenemez yükselişi ve enflasyonun Kasım ayında piyasa beklentilerinin üzerine çıkması olarak açıklıyor.

Geçen yıl Kasım ayında enflasyon yüzde 7 idi. Bugün ise enflasyon yüzde 13 ile tarihi seviyeye çıktı. Alım gücü düşünce otomobil satışlarının en yoğun olduğu döneme iç pazarda daralma yaşandı.

Son 3 aylık dönemde döviz artışına bağlı olarak otomobil fiyatının artması da iç pazardaki satışı olumsuz etkiledi.

ulusal.com.tr