Eğitimde sınıfta kaldık!

Türkiye eğitimde sınıfta kaldı. OECD, 33 ülkenin eğitim yapılarını ele aldığı “Tek Bakışta Eğitim 2015” raporunu yayımladı. Buna göre Türkiye okul öncesi eğitime katılım, öğrenci başına düşen harcama gibi konularda OECD ortalamasının altında kaldı.

Eğitimde sınıfta kaldık!

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD, Tek Bakışta Eğitim 2015 raporunu yayımladı. 33 ülkenin eğitim yapılarının ele alındığı raporda Türkiye OECD ortalamasının gerisinde kaldı.

Buna göre Türkiye, okul öncesi eğitime katılımda OECD ülkeleri içerisinde en düşük ortalamaya sahip ülkelerden biri. 3 yaş düzeyindeki çocukların yüzde 7’si okul öncesi eğitime kayıtlı. OECD ortalamasına bakıldığında ise bu oran yüzde 74'le yüksek seviyelerde.

Türkiye 33 ülke arasında 15 yıllık ilkokul öğretmeni maaşlarında 25’inci; ortaokul öğretmen maaşlarında da 26’ıncı oldu.

Türkiye’nin gayri safi milli hasıladan eğitime ayırdığı pay yüzde 3,8, OECD ortalaması ise yüzde 5,2 olarak belirlendi.

Türkiye’de ilkokulda öğrenci başına 2 bin 577 dolar, ortaokulda 2 bin 904 dolar ve yükseköğretimde ise 7 bin 779 dolar harcanıyor. Bu rakamlarla Türkiye, OECD ülkeleri arasında öğrenci başına en düşük harcama yapan ülkeler arasında bulunuyor.

Türkiye’deki fen ve bilgisayar laboratuvarlarının teknik yetersizlik seviyesinin de ortalamanın üzerinde ölçüldü. Raporda bu konuda da Türkiye’ye önlem alınması için çağrıda bulunuldu.

ulusalkanal.com.tr