Uzmanlar yorumladı: NATO reformlarının hedefi Türkiye

Dağılma sürecindeki NATO, Türkiye'yi ittifak içinde etkisizleştirmenin yollarını arıyor. Reform adı altında çalışma başlatan NATO, Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin NATO toplantılarına katılmasının önünü açmak istiyor. Aynı zamanda Türkiye dahil diğer ülkelerin veto hakkının kaldırılması planlanıyor. Türkiye karşıtı sözde reformlar ile ilgili Ulusal Kanal'a konuşan uzmanlar, önümüzdeki dönemde NATO'dan çıkma gündeme gelebilir değerlendirmesi yaptı.

Uzmanlar yorumladı: NATO reformlarının hedefi Türkiye

Haber: Buse Gençtürk

Ortak kararlar almakta zorlanan ve dağınık bir hal içinde olan NATO ittifakı, çareyi reformlarda arıyor. Sözde reformların merkezinde ise Türkiye karşıtlığı var.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un NATO’nun beyin ölümünün gerçekleştiği yönündeki sözlerinin ardından reform planları başlatılmıştı. Tavsiye kararların ABD’nin yeni başkanı Joe Biden'ın davet edildiği 2021’in ilk NATO toplantısında alınması bekleniyor. Reform planları arasında NATO üyeliği bulunmayan ve Türkiye'nin tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi gibi ülkelerin ittifakın toplantılarına katılması yer alıyor.

Bazı kararlarda uzlaşı sağlayamadığı için uygulayamayan NATO, ülkelerin veto haklarının kaldırılmasını hedefliyor.

NATO, sadece Türkiye karşıtlığı değil başka ülkelere karşı da düşmanca tavır almaya hazırlanıyor. Yapılacak reformlar, Türkiye’nin ortak olduğu Bir Kuşak Bir Yol projesinin sahibi Çin’i de tehdit olarak algılamayı içeriyor.

Uluslararası ilişkilerin askeri ve diplomasi uzmanlarına göre ise tüm bu sözde reformlar Türkiye’nin NATO’dan uzaklaşmasına neden olacak.

ulusal.com.tr

türkiye çin fransa nato Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Reform