MİT yasası komisyonda

MİT Kanun teklifi Meclis İçişleri Komisyonunda görüşülmeye başlandı. Tartışmalı geçen toplantıda AKP'den göstermelik bir geri adım geldi. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nun Başbakan'ın başkanlığında toplanmasına yönelik düzenlemeyi geri çekeceklerini söyledi. Atalay, basın mensuplarına öngörülen hapis cezasının da indirileceğini iyi bir gelişme olarak sundu.

Meclis İçişleri Komisyonu, Devleti MİT'e bağlayan Kanun Teklifi'ni görüşmek için bir araya geldi. AKP Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplanan komisyona Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve MİT'i temsilen iki Müsteşar yardımcısı da katıldı.

Görüşme gergin başladı. AKP'li milletvekilleri gazetecilerin salondan çıkarılmasını isteyince tartışma yaşandı. AKP'li ve MHP'li milletvekilleri arasında sözlü atışma yaşandı.

Komisyon görüşmeleri sırasında AKP Hükümeti'nden göstermelik bir geri adım geldi. Başabakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kanun teklifinde MİT İstihbarat Koordinasyon Kurulu'nun Başbakan başkanlığında toplanmasını öngören 2. maddesini geri çektiklerini açıkladı. Atalay, basın mensuplarına ceza öngören maddelerde değişikliğe gidildiğini ve cezaların indirileceğini belirtti.

CHP ve MHP'den 10 milletvekili, MİT yasasının Anayasa Komisyonu'na havale edilmesi için Meclis Başkanlığı'na başvurdu.

MHP, MİT yasasıyla AKP'yi Türkiye'yi Baas rejimine dönüştürmekle suçladı. MHP'li Faruk Bal, "MİT'e anayasanın da Meclis'in de yargının da üzerinde yetki veriyorsunuz. Bu yetkiyle Esad gibi, Saddam gibi, Hitler gibi bir istihbarat devleti kuruluyor" dedi.

BDP'li Hasip Kaplan da AKP'nin rejimi değiştirme hedefiyle hareket ettiğini söyledi. Kaplan, "Teklif Anayasa Komisyonu'na hava edilmezse, 1930'lara döneriz korkusunu yaşıyoruz. Bir otobüse molotof atılıyor genç kız ölüyor, atan MİT mensubu çıkıyor" dedi.

Toplantıda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT'in dinleme verilerini de açıkladı. Atalay, 2 bin 473 kişinin mahkeme kararıyla dinlendiğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr

AKP beşir atalay