Rusya, Türkiye'den bunları almayacak!

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Türkiye'ye özel ekonomik önlemler uygulanmasını ön gören kararnameyi imzaladı. Buna göre yılbaşından itibaren Türkiye'den sebze, meyve ve beyaz et ithali yapılmayacak. Gerilim, eğitim alanında da kendini gösterdi. Rusya'daki 44 üniversite Türkiye ile akademik ilişkileri dondurdu.

Rusya, Türkiye'den bunları almayacak!

İki ülke arasında devam eden krizde Rusya'dan, Türk çiftçisi ve beyaz et üreticisini zora sokacak ekonomik yaptırım kararı geldi.

Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatı doğrultusunda hazırlanan Türkiye'ye özel ticari-ekonomik tedbir getirilmesini öngören kararnameyi imzaladı.

1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek kararname kapsamında, Türkiye'den dondurulmuş tavuk ve hindi eti, taze karanfil, yaş ve dondurulmuş domates, yaş ve dondurulmuş soğan, karnabahar ve brokoli, salatalık, kornişon, portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, şeftali, kayısı, erik, çilek ve tuz alımına son verilecek.

Rusya yılın ilk 11 ayında Türkiye’den yaklaşık 705 milyon dolarlık meyve-sebze ithal etti.

Medvedev'in imzaladığı kararname doğalgazı kapsamıyor. Ancak Rus Gazprom kaynaklarından “Yaptırımlar kapsamında Türk Akımı Projesi'ni yönelik çalışmaları dondurabiliriz" açıklaması geldi.

İki ülke arasındaki gerginlik eğitim alanında da kendini gösterdi. Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Türkiye’deki eğitim kurumları ile işbirliği olan 44 Rus yükseköğretim kurumunun büyük bölümü, Türkiye’deki partnerlerine işbirliği anlaşmalarını tek taraflı olarak iptal ettiklerini veya askıya aldıklarını bildirdiler" denildi.

Akademik değişim programları çerçevesinde Türkiye'de bulunan Rus öğrenciler de geri çağırıldı.

Açıklamada Rusya'da eğitim gören binden fazla Türk üniversite öğrencisinin bu karardan etkilenmeyeceği belirtildi.

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanı Dmitri Livanov "Türk öğrencilerin provokasyonlardan korunması için her türlü önlemin alınması için gerekli talimatların verildiğini" açıkladı.

ulusalkanal.com.tr

rusya