Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya’da, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5’inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkındaki “Esed’in hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik” sözleriyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin toprak birliği sağlanmazsa IŞİD'i bitirisiniz yarın başka bir terör örgütü çıkar. Esad konusundaki görüşümüz belli, 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu. Esad konusunda Rusya ile farklı düşünebiliriz. Bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım bu konuda hemfikiriz." derken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da "Erdoğan'ın son beyanlarıyla ilgili sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı. Öte yandan Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Lavrov'un çevirisinde hata oldu, Lavrov "El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'dan ortak basın toplantısı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Antalya’da, Türkiye-Rusya Ortak Stratejik Planlama Grubu 5’inci Toplantısı kapsamında bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad hakkındaki “Esed’in hükümdarlığına son vermek için biz oraya girdik” sözleriyle ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin toprak birliği sağlanmazsa IŞİD'i bitirisiniz yarın başka bir terör örgütü çıkar. Esad konusundaki görüşümüz belli. Esad konusunda Rusya ile farklı düşünebiliriz. Bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım bu konuda hemfikiriz." derken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da "Erdoğan'ın son beyanlarıyla ilgili sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Ortak basın toplantısından satır başları:

Çavuşoğlu:

- Rusya’nın Karabağ sorunlarını çözme iradesine saygı duyuyoruz. Suriye Irak Akdeniz bu konulardaki işbirliğimiz iki ülkenin ilişkileri için çok önemli. Biz de Sergey ile her platformda bir araya geliyoruz. Göstermelik değil. Suriye’deki durum ortada. Gözyaşı var. İnsani yardımların ulaştırılması lazım.

- Suriye’nin toprak bütünlüğü anlamında Rusya’yla ortak bir anlayışımız var. Siyasi çözüme inanıyoruz. Bugün bu irademizi bir kez daha ortaya koyduk.

- Türk Akımı ve Akkuyu projeleri çok önemli. Enerji anlamında iki ülke için çok önemli projeler. Biz Rusya ile işbirliğimizin gelişerek devam etmesi hem bizim ülkelerimize hem bölgeye olumlu etkileyecektir. Değerli dostum Sergey ile dün akşamdan beri bu konuları konuşuyoruz. Amacımız iki halkın yararına adımlar atmaya devam etmektir.

Lavrov:

- Gerçekten Alanya’ya, Antalya’ya teşekkür etmek istiyorum. Sayın Bakan'ın da söylediği gibi Alanya’ya geldiğiniz anda insanların sıcaklığını ve samimiyetini hemen hissediyorsunuz. Rus vatandaşlarımızın halkımızın neden burayı bu kadar sevdiğini anlamış oldum. Ülkemizin vatandaşlarını gördüm Alanya’da. Onlar da mutlu oldular bizi gördüklerine.

- Özellikle Suriye konusunda görüştük. Ülkede ve bölgede kanın durması lazım. İnsani yardımın sürekliliğini sağlamamız lazım. Bu konuda işbirliğimiz devam edecektir. Diğer ülkelerde ve ülkelerde neler olup bittiğini konuştuk. Libya ve Irak’ta tutumumuz aynı. Gerçekten bu diyaloğa devam etmemiz lazım. Hem hükümetlerle hem de halkla işbirliği yaparak barışı getirebiliriz.

SORU-CEVAP

ERDOĞAN'IN ESAD HAKKINDAKİ SÖZLERİ

Çavuşoğlu: Siyasi bir çözüm olmazsa Suriye'nin toprak birliği sağlanmazsa IŞİD'i bitirisiniz yarın başka bir terör örgütü çıkar. Esad konusundaki görüşümüz belli, 600 bin insanın öldürülmesinden sorumlu. Esad konusunda Rusya ile farklı düşünebiliriz. Bir an evvel ateşkesin sağlanması lazım bu konuda hemfikiriz.

Lavrov: Erdoğan'ın son beyanlarıyla (Esad'ın hükümranlığına son vereceğiz) ilgili sadece anlaşmalarımız çerçevesinde işbirliğine devam edeceğiz.

VİZE AÇIKLAMASI

Vize konusunda somut bir adım atıldı mı, yaptırımlar ne zaman kaldırılacak?

Lavrov: Biz yaptırımları kaldırmak konusunu aşama aşama yapıyoruz. Şu anda hiçbir engel yok ticareti geliştirmek için. Üreticilerden bu konuda çalışmalar yapılsın, özellikle gıda ürünlerinin temiz olmasını ve standartlara uygun olmasını istedik. Rusya'da çalışmalar devam ediyor, Türk iş adamları hiçbir zaman durmadı. Büyük yatırımcılara destek veriyoruz. Bundan sornaki aşamalarda da büyük projelerde Türk firmaları kullanmaya devam edeceğiz.

SOMUT ADIMLAR YAKINDA ATILACAK

Vize konusuna değindik. Vizesiz uygulamaya geçmeden önce bazı konular var güvenlikle ilgili bunları çözmemiz lazım. Terörle ilgili olan kişileri kısıtlamak amacıyla çalışmalar yapılacak. Umut ediyorum ki çok somut adımlar yakında atılacaktır. Türk akımı, Akkuyu nükleer santral projelerimiz tabii ki dış ticaret hacmimizi artıracaktır. Dış ticaret hacmimiz düştü bunlar sadece yaptırımla ilgili değil. Ham madde ve petrol fiyatları düştüğü için böyle bir trend mevcut sadece iki ülke arasında değil.

Çavuşoğlu: Hedeflerimize ulaşabilmemiz için ticarette ve yatırımda çeşitliliği sağlamamız gerekiyor. Daha önemlisi engellerin tamamen kalkması lazım. Sermayenin önünde iki ülke arasında engel olmaması lazım. Kişilerin, malların önündeki engeller kalkması lazım. Bu konuda irademiz var. Tabii ki ne zaman nasıl olacağı konusunda güvenlik ve konsolosluk birimlerimiz bir araya gelecekler. Rusya bu konularla ilgili önemli adımlar attı. Vize konusunda bir yerden başlamak lazım. Resmi pasaportlar, iş adamlarıyla ilgili önümüzdeki kısa süre içinde atacağımızı düşünüyorum.

SURİYE'DEKİ TÜRK ASKERLERİNE HAVA SALDIRISI

Lavrov: TSK'ya hava saldırısı ile Rusya'nın hiçbir ilgisi yok. Hava saldırısını Suriye ordusu yaptı.

DIŞİŞLERİ KAYNAKLARI: LAVROV'UN ÇEVİRİSİNDE HATA OLDU

Öte yandan Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre, Lavrov'un çevirisinde hata oldu, Lavrov "El Bab saldırısını ne Rusya ne Suriye rejimi yapmıştır" dedi.

ulusalkanal.com.tr

Mevlüt Çavuşoğlu Sergey Lavrov