Boğaz trafiğinde yeni düzenleme

Türkiye boğazlardan geçen gemilere yönelik yük tanımını değiştirdi. Buna göre petrol ve petrol ürünlerinin yanı sıra, yanıcı ve patlayıcı etkiye sahip gaz ve kimyasallar da tehlikeli yük kapsamına alındı.

Boğaz trafiğinde yeni düzenleme

Boğazların güvenliğini artırmak için önemli bir adım atıldı ve boğazlardan geçen tehlikeli yüklerle ilgili değişikliğe gidildi.

Başta petrol ürünleri ve kimyasallar olmak üzere pek çok ürün “tehlikeli” sınıfına alındı.

2020’DE BOĞAZLARDAN TEHLİKELİ YÜK TAŞIYAN YAKLAŞIK 8 BİN GEMİ GEÇTİ

Türk Boğazlarını geçen yıl kullanan 38 bin gemiden yaklaşık 8 bini tehlikeli yük taşıyordu.

Ancak, pek çok yanıcı ve patlayıcı madde tehlikeli yük sınıfında sayılmıyordu.

YÖNETMELİK, ULUSLARARASI MEVZUATA UYGUN HALE GETİRİLDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı.

Yeni düzenleme ile yük sınıflandırması Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün mevzuatıyla uyumlu hale gelmiş oldu.

Petrol ve petrol ürünleri, kömür, hurda, amonyum nitrat esaslı gübre, sıvılaşmış gaz, dökme kimyasallar tehlikeli sınıfına alınan yükler oldu.

YÜK BEYANINI DOĞRU YAPMAYAN GEMİLERE YAPTIRIM UYGULANACAK

Yenilenen yönetmeliğe göre, boğazları kullanan gemilerin yüklerini doğru bildirmemeleri durumunda 3 farklı yaptırım uygulanacak.

Sahiplerine idari para cezası kesilecek, acentelerinin faaliyetleri durdurulacak ve ayrıca gemi Türk Boğazlarından geçiş sırasını da kaybedecek.

türkiye petrol gaz kömür Kimyasal petrol ürünleri boğaz trafiği Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü amonyum