Olası Menbiç anlaşması kime yarar?

Değerli izleyenler Amerika'nın Suriye'yi 3'e bölme planı hepimizin hafızasında. Atlantik merkezlerinde kurgulanan planın içinde PKK güdümünde bir terör devleti ve Sünni bir devlet yaratılmak isteniyor. Türkiye ile Amerika arasındaki Menbiç görüşmeleri ise bu tartışmaları yeniden alevlendirdi. Uzmanlara göre, olası bir anlaşma bölgede tutunmaya çalışan Amerika'nın bölücü planına yarar. Peki bu nasıl olacak? İşte sorunun yanıtı...

Washington'un Suriye'yi parçalama planına dikkat çekti. Olası Menbiç anlaşmasının Türkiye ve Suriye'ye değil Amerika'ya yarar sağlayacağını vurguladı.

4 Haziran'da Menbiç için Washington'da yapılacak Çavuşoğlu-Pompeo zirvesi öncesi uzmanlardan kritik uyarılar geldi.

İki ülkenin anlaşma sağlanması beklenen yol haritasına göre, PKK/PYD Menbiç'ten çıkacak, kentin güvenliğini Amerika ve Türk askerleri birlikte sağlayacak. Anlaşma olması durumunda ise bu formül Fırat'ın doğusundaki PKK/PYD varlığı için de uygulanacak.

PKK/PYD’nin Menbiç’ten çıkmasının ardından kente hangi kuvvetlerin geleceği ise merak konusu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu kentin yönetimini Arap unsurların sağlayacağını açıklamıştı. Bu yol haritasının bir tuzak olduğunu belirten uzmanlara göre Amerika'nın Suriye'yi 3'e bölme planı devrede.

Plana göre Suriye, PKK/PYD güdümünde bir terör devleti ile Arap unsurlardan oluşan bir devlet ile 3’e bölünecek. Suriye’nin batısı ise Suriye Ordusu’nun kontrolü altında kalacak. Arap unsurlardan oluşan bölge Rakka çevresinden Suriye-Irak sınırına ulaşıyor.

Plan, ABD merkezli düşünce kuruluşu Rand Corporation'ın (Rant Korporeyşins) hazırladığı “Suriye İçin Barış Planı'nda” da yer alıyor.

Prof. Dr. Semih Koray'a göre, Türkiye'nin Menbiç'te Amerika ile anlaşması Washington'un Suriye'yi 3'e bölme planına yarar.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın PYD ile mücadele açıklamasını hatırlatan Koray, bunun Türkiye'ye bir mesaj olduğunu söyledi.

ulusal.com.tr