Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Afrin'e operasyon, Kudüs, ABD ve İsrail açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Afrin'e yönelik operasyonla ilgili olarak "Şu andaki tehdit terör örgütünden geliyor PYD/YPG'den geliyor. Böyle bir operasyon yapıldığı zaman önceden bilgilendirme yapılır." dedi. Çavuşoğlu, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararına ve İsrail ile ilişkilerin geleceğine değindi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Afrin'e operasyon, Kudüs, ABD ve İsrail açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV canlı yayınında Funda Görey'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Soru ve cevaplar şu şekilde:

Rusya Devlet Başkanı Putin, Türkiye'den önce Suriye'deydi, Esad'la görüştü Mısır'a da gitti, Rus askerleri çekme talimatı verdi. Ne anlama geliyor sizce?

Daha önce de Rusya Suriye'den asker çekmişti bir kısmını çekmişti daha sonra tekrar asker getirdi. Suriye ve Irak'ta DAEŞ ile mücadelede önemli mesafeler katedildi. Rejim İran ve Rusya başka konulara da odaklanıyorlar. Burada Rusya'nın da Amerikan'ın da üsleri var. Gözlemciler var ne kadar asker çekecek bakacağız. İdlib'de biz varız. Dün Sayın Cumhurbaşkanımızla Putin başbaşa görüşmeler yaptı. Siyasi süreç bundan sonra atılacak adımlar Astana süreci. İkili ilişkileri başta Türk Akımı S-400 gibi ticaretle ilgili konuları da değerlendirme fırsatı bulduk.

Rus askerinin çekilmesinin Afrin'e etkisi ne olur? Rus askeri çekilince rejim güçleri mi gelecek oraya? Ya da PYD ile bir anlaşma olabilir mi?

Bizim Afrin'e girmemiz için orada birisinin olması ya da olmaması gerekmez. Önemli kriter bize tehdit mi değil mi? Afrin'den Türkiye'ye yönelik tehditler ve saldırılar geliyor. Biz buraya istediğimiz zaman teknik planlamalar ne zaman yapılırsa müdahale ederiz ansızın da girebiliriz. Bize tehdit olursa hedefimiz rejim de olur. Şu anda böyle bir tehdit söz konusu değil. Şu andaki tehdit terör örgütünden geliyor PYD/YPG'den geliyor. Böyle bir operasyon yapıldığı zaman önceden bilgilendirme yapılır.

Bir de siyasi çözüm arayışı var. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi. PYD-YPG varlığı bu konu görüşüldü mü dün? Bir uzlaşmaya varılabildi mi? PYD dışında Türkiye'nin onay vereceği Kürtleri temsil edecek bir grup?

YPG Kürtlerin tek temsilcisi değil hatta Kürtlerin çok az bir bölümünü temsil eder. Bakmayın zorla insanları kendi silahlı ekibine dahil ettiğini. Şu anda Suriye topraklarının yüzde 20'sini YPG yönettiği halde bu Kürtler buralara dönemiyor. Biz Kürt kardeşlerimize karşı değiliz onların yanındayız.

ŞAM İLE DİYALOG

Esad ile ilgili tutumumuzda değişiklik yok.

Esad'lı geçiş hükümeti, seçime hazırlanamaz.

İSTANBUL'DA KUDÜS ZİRVESİ

Ortak deklarasyon üzerinde çalışma devam ediyor.

Yarınki zirvede hüçlü bir mesaj vereceğiz.

ABD'nin yanlıştan geri dönmesini bekleyeceğiz.

KUDÜS KARARINA TEPKİLER

Bazı İslam ülkeleri korku içinde.

İSRAİL İLE İLİŞKİLERİN GELECEĞİ

İsrail'in açıklamaları kaosu tetikliyor.

Eleştirilerimizin düzeyi İsrail'in tutumuna bağlı.

Filistin'e zulmediliyor, sessiz mi kalacağız?

ABD'NİN YPG'YE SİLAH YARDIMI

Terör örgütleriyle işbirliği yapılmasına karşıyız.

Trump 'bu saçmalığın bitmesi gerektiğini' söyledi.

Trump silah desteğinin kesileceği sözünü verdi.

ABD'Lİ KOMUTANLARIN TÜRKİYE ZİYARETİ

DAEŞ'le mücadele bitmiş değil, bu değerlendirilecek.

ABD İLE İLİŞKİLERİN GELECEĞİ

Büyükelçi atanmaması Türkiye ile ilgili değil.

ABD'ye tek taraflı olumsuz bir adım atmadık.

BAŞİKA'DAKİ TÜRK ASKERİ VARLIĞI

Başika Kampı şu anda gündemde değil. Konuyu dostane şekilde Irak yönetimiyle konuşacağız. Kampın amacı DAEŞ'e karşı yerel güçleri eğitmek. Bizim oradaki amacımız Irak'ın toprak bütünlüğünü ihlal etmek değil DAEŞ'e karşı mücadele.

SINIRDA IRAK-YPG İŞBİRLİĞİ

YPG ile ortak karar niçin aldılar onu bilemiyoruz kendileriyle görüşeceğiz. DAEŞ şehirlerden kaçınca kırsala gitti. YPG'den Irak'ın da rahatsız olduğunu çok iyi biliyoruz.

ulusal.com.tr

afrin Mevlüt Çavuşoğlu dışişleri