Maarif Vakfı Kanun Tasarısı, muhalefetin itirazına rağmen yasalaştı
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Maarif Vakfı Kanun Tasarısı, muhalefetin itirazına rağmen yasalaştı. Tasarıya göre kurulacak Vakıf'a, yurtdışında, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim açma yetkisi verilecek.
Meclis Genel Kurulu'nda görüşülen Maarif Vakfı Kanun Tasarısı, muhalefetin itirazına rağmen 40 ret oyuna karşın 243 "Evet oyu" ile yasalaştı.
Buna göre, yurtdışında eğitim kurumları açma yetkisi olan Vakıf, 12 üyeden oluşan Mütevellit heyeti tarafından yönetilecek. Yöneticiler 72 yaşına kadar görevde kalacak, her 5 yılda bir kendi aralarında bir başkan seçecek.
Mütevelli heyeti üyelerinin 4'ünü Cumhurbaşkanı ve 3'ünü ise Bakanlar Kurulu atayacak. Geriye kalan 5'üye de Milli Eğitim Bakanlığı, Dışişleri ve Maliye bakanlıkları ile Yükseköğretim Kurulu temsilcilerinden oluşacak.
Hükümet F tipi örgütün yurtdışındaki okullarının kapanmasından doğan boşluğu Maarif Vakfı ile doldurulacağını savunuyor. Muhalefet ise tasarıya tepkili. Tasarıya yönelik muhalefet şerhi hazırlayan CHP vakfın siyasal iktidarın ideolojisine uygun bir nesil yetiştirmek amacı taşıdığını belirtiyor. Şerhte “Vakfın yurt dışında faaliyet gösterecek olması ise yeni bir cemaat yapılanmasını akıllara getirmektedir” ifadeleri kullanılıyor.
Şerhte tasarı yasalaşması halinde 174’üncü maddesi ile koruma altına alınan Tevhid-i Tedrisat Kanunu da ihlal edileceği belirtiliyor.
MHP de Mütevelli Heyeti üyelerinin iktidar tarafından belirlenmesine tepkili.
Tasarının görüşmelerinde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile AKP Milletvekili Mehmet Metiner arasında tartışma yaşandı.
ulusalkanal.com.tr