Cemal Süreya'nın dergisi yayın hayatına başladı

Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat’ın kurucusu olduğu Üvercinka Dergisi, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği yayını olarak çıktı.

Cemal Süreya'nın dergisi yayın hayatına başladı

Cemal Süreya’nın eşi Zuhal Tekkanat’ın kurucusu olduğu Üvercinka Dergisi, Cemal Süreya Kültür Sanat Derneği yayını olarak çıktı.

İlk sayısı TÜYAP Kitap Fuarı’nda şiirseverlere sunulan derginin çıkışı üstüne bir soruyu Tekkanat dergide şöyle yanıtlıyor:

“Cemal Süreya küçük dergileri önemserdi. Küçük dergiler, edebiyatın Sisiphos’larıdır. Çıkar, doruklaşır, batar, yeniden başlarlar.”

“Üvercinka” imzalı çıkış yazısında ise, sanatın 20.yy’da Dada ile başlayan başkaldırısının anlamı üstünde durularak, Cemal Süreya ve İkinci Yeni’nin bu bağlamda taşıdığı özgünlük vurgulanıyor. Şairin, “Çağdaş şiir geldi kelimeye dayandı” belirlemesi anımsatılarak, Üvercinka sözcüğünün hem eser adı hem de akımın adı olarak kazandığı simgesel niteliğe dikkat çekiliyor.

Dergide ressam Ekrem Kahraman’ın orta sayfadan verilen “Büyük Uçurum Oteli’nin Önünde” yazısı, 21. yy. için bir sanat manifestosu olarak da okunabilir. Ertan Mısırlı’nın Dağlarca üzerine yazısı ise, şairin yapıtına bütünlüklü olarak yaklaşım denemesi.

Dergide yazılarıyla Nezihe Altuğ, Engin Turgut, Seyyit Nezir, Aysu Altunay; söyleşileriyle Kadir İncesu - Leyla Şahin, Nezihe Altuğ - Aydan Ay; şiirleriyle Elif Sorgun, Ahmet Ada, Emine Erbaş, Tarık Günersel, Günel Altıntaş, Seyyit Nezir, Niyazi Yaşar, Ahmet Saraçoğlu, Turgut Toygar, Sevim Yazar, Ali Ekber Ataş, İbrahim Tığ, Zafer Yalçınpınar; öyküsüyle Fügen Kıvılcımer de yer alıyor. “Günümüzde savaş olgusu karşısında yazarın ve yazar örgütlerinin işlevi” konusunda Üvercinka’nın sorularını TYS Başkanı Mustafa Köz ile PEN Başkanı Tarık Günersel yanıtlıyor