Devlet arazileri sahte tapuyla satışta

İstinye’deki 158 dönümlük boğaz manzaralı arazinin 15 dönümü sahte tapuyla satışa çıkarıldı. Aydınlık o tapuya ulaştı. Türkiye’nin önde gelen birçok isminin sahtelikten habersiz pazarlıklar yaptığı öğrenildi

Devlet arazileri sahte tapuyla satışta

İstinye’deki 158 dönümlük boğaz manzaralı arazinin 15 dönümü sahte tapuyla satışa çıkarıldı. Aydınlık o tapuya ulaştı. Türkiye’nin önde gelen birçok isminin sahtelikten habersiz pazarlıklar yaptığı öğrenildi

Türkiye böyle tezgah görmedi. Sarıyer İstinye’de Milli Emlak Genel Müdürlüğü bünyesindeki 158 dönümlük boğaz manzaralı devlet arazisi geçtiğimiz aylarda Özelleştirme İdaresi tarafından 1 milyar 5 milyon bedelle Emlak Konut GYO’ya satılmıştı. Sarıyer’in 3 mahallesini kapsayan ve 6 ayrı parselden oluşan arazi, şimdilerde dolandırıcıların geçim kaynağı oldu.

25 MİLYON DOLAR İSTENİYOR

Aydınlık’ın ulaştığı bilgi ve belgelere göre, Emlak Konut GYO’ya satılan 1352 ada 7 parseldeki 15 bin 525 metrekarelik arazi şu sıralarda sahte tapuyla piyasaya sürüldü. Ömer Faruk Mesçi (Mehmet Fevzi oğlu) adına hazırlanan sahte tapuya göre; arazi sözde Emlak Konut GYO’dan bu kişi adına ferdileştirme ve uzlaşma neticesinde devredildi. Dolandırıcılar, resmi olarak halen Emlak Konut GYO’ya ait olan arazinin sözde bu kişiye tescil edildiğini gösteren çakma bir tapu kaydı hazırladı.

SAHTE TAPU EMLAKÇILARDA

İşte bu sahte tapuyla söz konusu arazi metrekaresi 5 bin dolardan piyasa sürüldü. Sahte tapu kaydı Sarıyer’deki bazı ünlü emlakçılara da servis edildi. Pek çok emlakçının tapunun sahte olduğunu bilmeden bu araziyi satmak için müşteri aradıkları ve hatta aralarında Türkiye’nin birçok ünlü işadamıyla da arazi üzerine pazarlıklar yaptıkları öğrenildi. Bu arada dolandırıcıların şüphe çekmemek için 15 dönümlük arazinin sadece üçte birini satmaya çalıştıkları, arazideki diğer üçte ikilik hisseyi ise karşı tarafa sözde güven vermek adına hasılat paylaşımlı gelir ortaklığı modeliyle müteahhide vermeyi teklif ettikleri öğrenildi. Üçte birine 25 milyon dolar istenen arazinin, halen çok sayıda kişiye teklif edildiği ve şu sıralarda çok ciddi pazarlıklar yapıldığı ifade edildi.

TAPUDAKİ TARİHLER TUTARSIZ

Ancak ne var ki, sahte tapu üzerindeki tarihlerden de kendini ele veriyor. Çünkü sözde tapuda, bu arazinin Emlak Konut GYO tarafından 26 Mayıs 2014 yılında Ömer Faruk Mesçi’ye devredildiği ifade edilirken, gerçekte aynı arazinin söz konusu tarihte daha Emlak Konut’a bile geçmediği anlaşıldı. Emlak Konut GYO, 13 Mayıs’ta ihaleyi kazanıp bu arazinin sahibi olurken tapu işlemi de 12 Haziran’da yapılmıştı. Fakat sahte tapuda ise arazi henüz daha devletteyken Emlak Konut GYO’dan bu şahsa 26 Mayıs’ta devredilmiş gibi gösterildi.

KİM SATIN ALIRSA YANACAK

Aydınlık’ın ulaştığı bilgilere göre, dolandırıcılar söz konusu araziyi satmadan önce alıcıdan milyonlarca dolarlık kapora koparmak niyetinde. Arazinin tapusunun sahte olduğunun ortaya çıkmadan hızlı davranmak isteyen dolandırıcıların, kaparoları topladıktan sonra izlerini kaybettirmek düşüncesinde oldukları belirtiliyor. Aydınlık’a konuşan bazı emlakçılar, “Devletin elindeki arazi sahte tapuyla piyasaya satışa çıkarıldı. Dolandırıcılar 25 milyon dolar istiyor. Bazı emlakçılar bu tapunun sahte olduğundan habersiz bu araziyi satmak için önemli işadamlarıyla görüşüyorlar.

Devlet uyumasın ve bu dolandırıcıları yakalasın, çok geç olmadan birilerinin dolandırılmasını önlesin. Eğer gayrimenkul alacak kişiler varsa önce tapuya gidip alacakların yerin durumunu bizzat yetkili kurumlara sorsunlar ve tapu kayıtlarına baksınlar. Aksi halde sahte tapular yüzünden dolandırılabilirler” diye konuştular.

Bekir Batu / Aydınlık