TEMA'dan termik santral eleştirisi
TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, yapımı süren ve yapılması planlananların da hizmete girmesiyle Çanakkale'de 16 termik santralin hizmet vereceğini belirterek, fosil yakıtların zararlarına dikkat çekti.
TEMA Vakfı, termik santrallerin Çanakkale'ye vereceği zarara dikkat çekmek için kentte bir dizi etkinlikler düzenledi. TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, Çanakkale İl Temsilcisi Başar Uymaz Tezel ve TEMA Vakfı uzmanları, Biga ve Çan ilçelerinde faal üç termik santral ile Biga'da yapımı süren iki termik santralin inşaat alanlarını gezdi. TEMA Vakfı Genel Müdürü Doç. Dr. Barış Karapınar, kömürsüz yaşam hakkını savundu ve karar vericileri kömürden arınmış bir kalkınma politikası için harekete geçmeye davet etti. Kömürsüz yaşam hakkı ve yaşanabilir bir gelecek için acilen tedbirler alınması gerektiğinin altını çizen Karapınar, planlananlarla birlikte toplam 16 termik santralin işletileceği Çanakkale'de, tarım arazileri ve gıda güvenliğinin tehlikeye girmesi tehdidi ile karşı karşıya olduğu belirtti.
KÖMÜRSÜZ YAŞAM HERKESİN HAKKI
Önemli tarım havzalarının kömür tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Karapınar, "Çanakkale'de hali hazırda üçü aktif, ikisi inşa halinde olmak üzere toplam 5 termik santral varken, hala 11 yeni termik santralin yapılması planlanıyor. Çanakkale tarım açısından Türkiye'nin en önemli illerinden biri. 16 termik santral demek, buradaki tarımsal arazilerin yok olması demek, yediğimiz ürünlerin zehirlenmesi demek. İklim değişikliği nedeniyle tüm dünyayı olduğu gibi bölgemizi de ciddi anlamda etkileyecek sorunlu projeler bunlar. Artık iklim değişikliği nedeniyle tamamen kömürden, karbondan arındırılmış bir ekonomi olmamız gerekirken, Türkiye 80'den fazla kömür santrali planı yapıyor. Dünya kömür santrallerden ve karbondan kendini arındırırken, biz hala kömür santrallerine yatırım yapıyoruz. Termik santrallerin neden olduğu asit yağmurları topraklarımızı ve su kaynaklarımızı tehdit ediyor. Termik santrallerden çıkan kükürtlü hava, tüm Çanakkale bölgesinin havasını kirletiyor olacak. Bu çerçevede burada yapılan santrallerin bizim önümüzdeki 30- 40 senemizi ipotek altına alacağını düşünüyorum. Bu yüzden santral planlarından vazgeçilmesini istiyorum. Çanakkale rüzgarıyla, jeotermaliyle, güneşiyle, sınırsız yenilenebilir enerji kaynaklarıyla hem kendi enerjisini hem de çevredeki illerin enerjisini sağlayabilecek potansiyel sunuyor. O yüzden Çanakkale'nin de Türkiye'nin de termik santrallere ihtiyacı yok. Çanakkale halkıyla ve gönüllülerimizle birlikte bu termik santrallere ve fosil yakıtlara hayır diyoruz" dedi.
GENÇ TEMA'LARDAN 'KÖMÜRÜ BIRAK' ÇAĞRISI
TEMA Vakfı'nın gönüllü örgütlenmesi için Genç TEMA üyeleri, Çanakkale'de kömürün ve kömürlü termik santrallerin zararlarını anlatmak üzere bir dizi etkinlik düzenleyerek "Kömürsüz yaşam herkesin hakkı" dedi. Genç TEMA'lar, Biga'da bisiklet turu yaptı; aileleriyle birlikte uçurtma uçurdu. Boyama kitaplarındaki resimleri boyadı; müzik eşliğinde dans etti. Biga'da halkı bilinçlendirmek için broşürler ve elma dağıttı. Kömürle ilgili gerçeklere dikkat çekip karar vericilere de "Kömürü bırak" çağrısı yaptı. DHA