"Helpturkey" deşifre oldu

Türkiye karşıtı "Helpturkey" kampanyası deşifre edildi... Orman yangıları sonrası "Global Call" başlığıyla yurt dışı merkezli başlatılan sözde küresel yardım çağrısının sahte hesaplar tarafından başlatıldığı analizlerle belgelendi. Dijital İletişim Uzmanı Doçent Dr. Ali Murat Kırık, PKK ve FETÖ destekli kampanyada, paylaşımların yüzde 25’nin ABD’den yapıldığına dikkati çekti.

"Helpturkey" deşifre oldu

PKK’nın başlattığı orman yangınları sonrasında sosyal medyada ''HelpTurkey'' etiketiyle başlatılan FETÖ destekli sözde küresel yardımkampanyası deşifre oldu.

ABD merkezli sosyal medya platformu Twitter’da bir kaç saat içinde 2 buçuk milyon paylaşıma ulaşan etiketi analiz eden sosyal medya uzmanları, tek merkezden yönetilen karanlık kampanyayla ilgili çarpıcı tespitlere ulaştı.

Dijital İletişim Uzmanı Doçent Dr. Ali Murat Kırık, paylaşımlarda kullanılan görsellerin yine ABD merkezli mesajlaşma uygulaması Whatsapp’ta oluşturulup paralı hesaplardan dolaşıma sokulduğunu belirtti. Kınık, PKK ve FETÖ destekli kampanyada, paylaşımların yüzde 25’nin ABD’den yapıldığına dikkati çekti:

- Sosyal medya bir manipülasyon alanı haline geldi. Terör örgütleri de burayı çok rahat kullanıyor

- Yıllardır bu alanda çalışan akademisyenim. bir hashtagin gece yarısı bu kadar yoğun bir etkileşim aldığını daha önce hiç görmedim

- Helpturkey adı altındaki içerikleri 4’te 1’i ABD’den. İkinci olarak yaptığımız duygu analizinin neticesinde de yorum yapanların yüzde 10’u yüzde 17’si ise olumsuz içerikler paylaşmışlar. Türkiye’yi rencide edici kırıcı uluslar arası arenada küçük düşürücü paylaşımların yapıldığını gördüm. NATO’nun etiketlendiğini gördük, yani gelin bakın burada süreç doğru işlemiyor gelin bu sorunu çözün algısı oluşturulmak istendi. PKK, FETÖ gibi terör örgütlerinin desteklediğini görüyoruz. bu kampanyanın sürdürülmesinde sosyal medya terörünün de çok büyük etkisi var.

Öte yandan sosyal medya uzmanı İngiliz Akademisyen Marc Owen da, ''Helpturkey'' kampanyasındaki paylaşımları analiz etti. Kampanyayı başlatan ve yayan hesapların, takip edilmemek için mesajlarını silip, isimlerini değiştirdiklerini tespit etti. İngiliz Akademisyen, analizin sonuçlarını, sosyal medya hesabında görsellerle anlattı.

Paylaşımların büyük bir çoğunluğunun kopyala-yapıştır içeriklerle donatıldığını belirten akademisyen, "Gündem gerçek dışı görünüyor" dedi.

Sözde küresel yardım çağrısına bir çok ünlü isimden de tepki geldi.

Sanatçılar Nilüfer, Nilgün Belgün, Şehrazat ve sunucu Mehmet Ali Erbil ile milyonlarca vatandaş, Türkiye'nin küçük düşürülmeye çalışıldığını belirterek, sözde yardım kampanyasına tepkilerini dile getirdi.

abd amerika fetö pkk sosyal medya terör kampanya twitter whatsapp HelpTurkey help Turkey Global Call