ABD'ye uygulanacak yaptırımlar masada
ABD'nin Türkiye'yi ''düşman ülke'' ilan etmesine karşı Ankara hangi adımları atabilir? Uzmanlara göre Türkiye, karşı yaptırıma öncelikle ''İncirlik'i kapatmak'' ile başlayabilir. Doğu Akdeniz'de diplomatik hamle, Rusya, Çin ve İran ile ortak hava tatbikatı ve F-35'e karşı bir konsorsiyum kurulması da ABD'ye karşı yaptırım olarak kullanılabilir.
ABD'ye uygulanacak yaptırım seçenekleri masada.
ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye Rus yapımı S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle uygulanacak CAATSA yaptırımlarını önceki gün duyurdu. CAATSA; ''ABD'nin Düşmanlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'' olarak biliniyor.
Türkiye dışında Rus hava savunma sistemleri alan ülkelere ise herhangi bir yaptırım şimdiye kadar uygulanmadı. Bugün dünyada 16 ülke S-300'ü, 4 ülke ise S-400'ü kullanıyor. S-300 kullanan ülkelerden Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya NATO üyesi.
Önceki gün toplanan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, ABD yaptırımlarına verilebilecek yanıtlar üzerinde değerlendirme yaptı. Toplantı sonrası bu yanıtın nasıl olabileceğine ilişkin ayrıntı verilmezken Aydınlık Gazetesi CAATSA sonrası Türkiye'nin atabileceği adımları yazdı.
TÜRKİYE'NİN ATABİLECEĞİ ADIMLAR
1) Kürecik radarı sökülmeli
2) İncirlik ABD kullanımına kapatılmalı
3) Diyarbakır'daki kaçak ABD üssü kapatılmalı
4) PYD'nin sözde başkenti dağıtılmalı
5) Rusya, Çin ve İran'la deniz-hava tatbikatı yapılmalı
6) F-35'e alternatif konsorsiyum kurulmalı
Ayrıca ABD'ye karşı Doğu Akdeniz'de diplomatik hamle yapılması da oldukça önemli. Suriye ve Mısır ile ilişkilerin düzeltilmesi ABD'nin bölgedeki planlarını bozguna uğratacak.
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Aydınlık'a yaptığı değerlendirmede; ABD yaptırımlarına karşı mevcut hükümetin 1975'teki hükümet kadar cesaretli davranması gerektiğini belirtti. Gürdeniz, ''Yaptırımlara karşı mütekabiliyet esasıyla yanıt verilmesi gerekir. Türkiye İncirlik'teki nükleer silahların çekilmesini talep etmeli ve üssü ABD kullanımına geçici olarak kapatmalıdır'' dedi.
Prof. Dr. Sencer İmer: ''Yaptırımlara karşı dik durmalıyız, üretimde yeni faaliyetlere girmeliyiz. Yerli üretime öncelik vermeli ve alternatif ülkeler bulmalıyız. Yaptırımlara karşı elimizdeki en büyük kozumuz ABD'nin Türkiye'deki üsleri. Bunu masaya yatırabiliriz. Bunu diyebilmemiz için de Türkiye'nin iç cephesini kuvvetli tutması lazım'' dedi.
Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ Genel Müdürü Özgür Güleryüz de Aydınlık'a konuştu. Kararın bir süredir beklendiğini belirten Güleryüz, ''Savunma sanayiinde tam bağımsızlık'' hedefiyle ilerleyen Türkiye'nin, söz konusu niyet ve kararlılığıyla çok doğru yolda olduğunu gösterdiğini dile getirdi.