AKP'nin takas diplomasisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a yakınlığıyla bilinen gazeteci Abdulkadir Selvi, 49 rehinenin serbset bırakılmasında IŞİD terör örgütüyle takas yapıldığını söyledi. Gündeme Niğde'de asker ve polisileri şehit eden IŞİD'liler geldi. Yeni MİT yasası bu isimlerin IŞİD'le takasta kullanılmasına olanak veriyor.

AKP'nin takas diplomasisi

AKP'ye yakın gazetecilerden Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın takas açıklamasını köşesine taşıdı. İktida çevrelerinden aldığı kulis bilgileriyle ünlü gazeteci, 49 rehinenin serbest bırakılması karşılığında IŞİD'le takas yapıldığını açıkaldı.

Selvi, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'ye giderken, rehinelerin kurtarılması için takas yapılıp yapılmadığı yönündeki soruya, "Velev ki takas oldu" şeklinde verdiği karşılık, bu konuda merakları kamçıladı. Biraz işin perde arkasını araştırdım, mutfakta bir şeyler olmuş. IŞİD için çok ama çok önemli olan birkaç isim takasta kullanılmış. Bu MİT'in çok önemli bir operasyonel başarısı. Her türlü imkan devreye sokulmadan, böylesine muazzam bir başarı elde edilebilir miydi?" dedi.

Niğde'nin Ulukışla ilçesinde bir polis ile bir astsubayı şehit eden bir vatandaşı da öldüren IŞİD üyesi 3 terörist tutuklanmıştı. IŞİD'le takas pazarlıkalrında bu teröristlerin gündeme gelmiş olabileceği ifade ediliyor.

17 Nisan 2014'te kabul edilen MİT yasası, Hükümete Türk vatandaşı olmayan tutukluları takas etme yetkisi veriyor:

"Türk vatandaşları hariç olmak üzere, tutuklu veya hükümlü bulunanlar, millî güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hâllerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine, Adalet Bakanının teklifi ve Başbakanın onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ve hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir."

ulusalkanal.com.tr