'ABD parçalanıyor'

ABD’nin Siyahilere ve Kızılderililere yönelik başlattığı polis şiddeti artarak devam ediyor. ABD’nin baskılarına maruz kalan Kızılderililer’in siyahilere yaptığı birleşelim çağrısı gündeme oturdu.

'ABD parçalanıyor'

Dincer Mutlu / Canberra

Amerikan polisinin 2014 yılında bir siyahiyi elleri ters kelepçeli olarak tutuklarken sergilediği vahşet, tutuklu Siyahinin polisi mahkemeye vermesinin ardından yeniden gündeme oturdu.

Dünya çapında ses getiren başka bir olaysa ABD Hükümetinin, Kuzey Dakota’da (Standing Rock’ta) Kızılderililerin haklarının ellerinden alınması. Kızılderililerin kutsal saydıkları ve anlaşmalarla kendilerine veilen alanların ABD tarafından çeşitli projelerle tekrar gasp edilmesi ile tekrar başlayan isyanlar dünya çapında tepkilere neden oldu.

ABD hükümetinin kötü muamelelerine maruz kalan Kızılderililer bir yıldır Siyahilere birleşme çağrısı yapıyor. Çağrıyı yapan isim Kızılderili Reisi Longealker olmuştu. Kızılderililerin Amerikan Afrikalılarına yaptığı bu çağrı internette paylaşım rekoru kırıyor. (https://www.youtube.com/watch?v=Sfd9TfdIPtc)

ABD’nin siyahilere ve Kızılderililere uyguladığı hak ihlallerine yönelik protestolar ABD sınırlarını aşarak dünya çapında protestoları da beraberinde getirdi.

Gelişmeleri Rus RT’ye değerlendiren Kızılderili sözcüsü Russell Means ABD’nin parçalanmakta olduğunu söyledi.

Aydinlik.com.tr