Denizli Hierapolis Antik Kenti'ndeki yeni keşifler gün yüzüne çıkıyor
Denizli’nin beyaz cenneti olarak tanınan Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti’nde yeni bir tarihi yapı daha gün yüzüne çıkıyor. Tarihi kaynaklarda “Ölüler ülkesine geçiş kapısı” olarak geçen Cehennem Kapısı’nın bu yıl ziyarete açılması bekleniyor.
UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Deniz Pamukkale'deki Hierapolis Antik Kenti’nde tarihin kapıları yeniden aralanıyor.
Hierapolis Antik Kenti, milattan önce 2’nci yüzyılda Bergama Kralı 2’nci Eumenes tarafından kuruldu. Kral kente “ölüler ülkesine geçiş kapısı” olarak kabul edilen Plütonyum adı verilen yapıyı inşa ettirdi. O yapı 2013'te başlayan kazılarla bu yıl gün yüzüne çıkmayı bekliyor.
İtalya’daki Salento Üniversitesi’nden görevli Profesör Doktor Grazia Semararo başkanlığında devam eden kazı çalışmalarında Cehennem Kapısı’nın büyük bölümü ayağa kaldırıldı.
Yunan mitolojisindeki “Hades”i, Roma mitolojisinde Plüton’u temsil eden heykeller ile 3 başlı bekçi köpeği Kerberos heykeli de 2018 yılında kapının üzerine yerleştirildi.
Pamukkale Üniversitesi’nde görevli kazı başkan yardımcısı Doktor Öğretim Üyesi Coşkun Daşbacak, 2 bin 200 yıllık yapının 1500 yıl öncesinde meydana gelen depremle yıkıldığını belirtti. “Bu yıl içerisinde ziyarete açılmasını bekliyoruz. Kapının dikkat çeken özellikleriyle bir çok ziyaretçiyi buraya çekeceğini düşünüyoruz” dedi.
Cehennem Kapısı, içerisine bulundurduğu karbondioksit gazının geceleri soğuk olmasından dolayı zeminde birikmesi ile dikkat çekiyor. Bergama krallığındaki rahiplerin nefesi tutarak hayvanlarla birlikte girdiği mağarada hayvanların zehirlenerek ölmesi fakat rahiplerin sağ kurtulması, kapının kutsal olarak tanımlanmasını sağlamıştı.