Nerede ne büyüklükte deprem olacağı tahmin edilecek

Türkiye, deprem tahmini konusunda yeni bir döneme giriyor. Kandilli Rasathanesi, İstanbul'a derin kuyu "strainmetre" istasyonları yerleştirildiğini ve fay hatlarının uydu takip sistemi ile izleneceğini açıkladı. Bu sistemlerle Marmara Denizi'ndeki fay hatları sürekli gözlem altında olacak.

17 Ağustos Depreminin yıldönümü öncesinde, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü İstanbul'daki deprem hazırlıklarını anlattı. Rasathane Müdürü Profesör Doktor Haluk Özener, Türkiye'nin deprem tahmini konusunda yeni bir döneme girdiğini söyledi.

Bu sistem ile deprem öncesinde zemindeki kaymalar saptanacak. Böylece olası bir depremin nerede ne büyüklükte olacağı tahmin edilecek.

İstanbul'da toplam 300'ün üzerinde zayıf ve kuvvetli yer hareketi tespit eden istasyon var. Bunların arasında erken uyarı ve acil müdahale istasyonları bulunuyor. Kandilli Rasathanesi, önümüzdeki dönemlerde fay hatları üzerine uydudan izleyebileceği yeni bir sistem kurmaya hazırlanıyor.

Gazetecilerin İstanbul'da beklenen büyük deprem ile ilgili sorularını yanıtlayan Rasathane yetkilileri, Marmara Denizi'nde şu an anormal bir deprem etkinliği olmadığını söyledi.

ulusalkanal.com.tr

kandilli rasathanesi