Vekillerin kritik bekleyişi

Koalisyon arayışları ve gündemdeki erken seçim tartışmaları parti yönetimlerinin yanı sıra milletvekillerini de heyecanlandırdı. Çünkü erken bir seçim olması durumunda 550 milletvekilinin gelecekleri de yeniden şekillenecek.

Vekillerin kritik bekleyişi

Koalisyon çalışmaları ve erken seçim iddiaları, 7 Haziran seçimleri ile Meclise giren 550 milletvekilini de heyecanlı bir bekleyiş içine soktu.

Koalisyon arayışları sonuç vermez ve erken bir seçim kararı alınırsa, milletevkilllerinin geleceği yeniden şekillenecek.

Şu anda mecliste bulunan 550 miltevekilinin de diplomatik pasaport, ödenek, yolluk ve tedavi hakları var. Ancak erken bir seçim sonrası durumu değişecek olan 3 grup vekil bulunuyor.

550 milletvekilinden 150'si, daha önceki dönemlerde de milletvekilliği yapmıştı. Bu 150 kişi hem mevcut vekil maaşı hem de emekli maaşı olarak toplam 22 bin 500 lira alıyor. Olası erken seçimde yeniden meclise giremezlerse sadece emekli maaşı olan 7 bin 500 lirayı alacaklar.

96 vekilin ise daha önce yaptıkları görevlerden emekli olarak Meclis’e girdikleri belirlendi. Milletvekili olunca da aldıkları emekli maaşları otomatik olarak kesildi. 15 bin lira milletvekili maaşı alan vekillerin, milletvekilliğinden emekli olabilmeleri için iki yıl beklemeleri gerekiyor. O tarihten sonra çift maaş almaya hak kazanacak olan vekiller, erken seçim olur ve yeniden seçilmezlerse, eski emekli maaşlarına geri dönecekler.

Geri kalan 304 milletvekilinin durumu ise daha kritik. Bu grupta bulunan vekiller sadece milletvekili maaşı alıyorlar. Bu vekiller erken bir seçimde yeniden seçilmezlerse, 5 aylık milletvekili maaşının ardından eski yaşamlarına geri dönecekler.

ulusalkanal.com.tr