Mısır’da partilere ağır darbe!

Mısır’da partilere ağır darbe!

Mısır Geçici Devlet Başkanı Adli Mansur, makamını yeni seçilen Abdülfettah Sisi’ye devretmeden hemen önce bir dizi kararnameye imza attı. Kararnameler, yeni seçilecek Mısır parlamentosundan vergi sistemine, cinsel suçlardan temizliğe değin geniş bir alanı etkiliyor.

Parlamentoda partiler azınlığa düşüyor

Mansur’un imzaladığı ve büyük tartışmalara yol açacak kanunlardan biri, parlamentonun bileşimini değiştiriyor. Şimdiye değin 630 üyesi bulunması öngörülen vekil sayısı 567’ye indiriliyor.

Başbakan İbrahim Mahlip yönetiminde Bakanlar Kurulu’nun toplantısı sonrasında duyurulan kararnameye göre vekillerin 420’si bireysel, yani doğrudan aday olarak halk tarafından seçilecek.

Vekillerin 27’si, yani parlamentonun yüzde 5’i anayasanın öngördüğü şekilde Devlet Başkanı tarafından atanacak.

İşçi ve köylü kontenjanı

Parti listelerinden seçilecek vekil sayısı ise 120. Üstelik partilere bu adaylar konusunda da koşullar getiriliyor. Buna göre partiler, en az 3 kadın, üç Hıristiyan ve iki işçi ya da köylü aday göstermekle yükümlü.

420 bireysel seçilen vekil arasında da en az 9 Hıristiyan, 6 işçi ve köylü, 6 genç, üç özürlü ve üç ülke dışında yaşayan Mısırlı bulunmak zorunda. Bireysel adaylıkların arasında 56 vekillik, kadınlara ayrılmış.

Yüzde 10’u aşkın kadın vekil garanti

Bu şekilde parlamentoda kadın vekillerin oranı en az yüzde onu buluyor. 56 vekile, partilerin aday göstermek zorunda kaldığı kadınlar da ekleniyor.

Vergi artışı

Mansur’un imzaladığı kararnamelerden biri ise, 1 milyon Mısır pound’unu (yaklaşık 290 bin YTL) aşan gelire sahip olan tüzel kişilerin ve şirketlerin vergisini yüzde 5 artırıyor.

Vergi artışı, 2011 ve 2013 devrimlerinden yükselen sosyal adalet talebine verilen bir yanıt olarak yorumlanıyor.

Cinsel tacize özel kararname, sert cezalar

Diğer bir kararname cinsel tacize verilen cezaları artırıyor. Kanuna göre sözlü ya da fiziksel davranışları kapsayan taciz olaylarına en az 6 ay hapis cezası ve para cezaları öngörülüyor.

Tacizin tekrarlanması halinde cezalar kademeli bir şekilde önce bir, sonra da iki yıla yükseliyor. Aile ya da çalışma ortamındaki otoritesini taciz için kullananlara ise en ağır cezalar öngörülmüş. Bu durumlarda 2 ile 5 yıl arası değişen hapis ve para cezaları uygulanacak.

Kararname öncesi cinsel tacizi cezalandıran herhangi bir yasa bulunmuyor, ancak ceza kanunundaki bazı maddeler cinsel tacize uygulanıyordu.

Mısır’da yayımlanan el Ahram gazetesinin verdiği bilgiye göre cinsel taciz özellikle son 10 yılda büyük artış gösterdi. Gazetenin aktardığı Nisan 2013 tarihli bir BM raporuna göre anket yapılan Mısırlı kadınlar arasında yüzde 99’u, değişik yöntemlerle tacize uğradığını belirtti.

Kayıt dışı imamlara yasak

Geçici Devlet Başkanı Adli Mansur’un imzaladığı diğer bir kararname ise kayıt dışı faaliyet gösteren imamları hedef alıyor. Buna göre diyanet işlerine ve El Azhar üniversitesine kayıtlı olmayan imamlar, vaaz verme durumunda 1 yıla değin hapis cezası ya da para cezasına çarptırılacak.

Bu kararnameyle özellikle dini siyasete alet eden, tahrik ağırlıklı vaaz veren imamlarla mücadele edilmek istendiği belirtildi.

Çöp toplama

Mansur son olarak, çevre kirliliğine neden olan, özellikle Kahire’de kamusal alana çöp dökmeye yönelik cezaları artıran bir kararname imzaladı. Kararname, para cezalarının artışını öngörüyor.

Sisi’nin onayı muhtemel

Kararnamelerin geçici Devlet Başkanı Adli Mansur’un imzasını taşımasına rağmen makamı Pazar günü devralacak olan Abdülfettah Sisi’nin de onayını taşıdığı tahmin ediliyor.

ulusalkanal.com.tr