Aramızdan ayrılalı 24 yıl oldu

Özgürlük tutkunu büyük şair Cemal Süreya, aramızdan ayrılalı tam 24 yıl oldu. "2000'e Doğru" dergisine yazdığı İzdüşümler'le "Türkiye'nin en iyi portre yazarı" ünvanını da alan edebiyatımızın büyük ustasını, ölümünün 24'üncü yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

Ölüyorum tanrım

Bu da oldu işte.

Her ölüm erken ölümdür

Biliyorum tanrım.

Ama, ayrıca, aldığın şu hayat

Fena değildir...

Üstü kalsın...

Cemal Süreya

"Her ölüm erken ölümdür" diyor Cemal Süreya... Ama belki de en erken ölüm onunki oldu. Türk Edebiyatının büyük ustası Cemal Süreya, bundan 24 yıl önce aramızdan ayrıldı. O tarihte henüz 59 yaşındaydı.

1931 yılında o zamanlar Erzincan'a bağlı olan Pülümür İlçesi'nde doğdu Cemal Süreya. Çocukluğunun ilk yıllarını orada geçirdi. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesiyle Bilecik'e sürgün gitti. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat bölümünü bitirdi. Maliye Bakanlığı'nda müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerini yaptı.

Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde düzeltmenlik ve çevirmenlik de yaptı Cemal Süreya. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı. Cemal Süreya, Ağustos 1960'ta çıkardığı Papirüs dergisi ile de edebiyat dergiciliğimizde bir efsane oldu.

Cemal Süreya, ayrıca "2000'e Doğru" dergisinin de isim babası. Gençlik yıllarından dostu Doğu Perinçek; Feyza Perinçek'in "Cemal Süreya/Şairin Hayatı Şiire Dahil" adlı kitabında, dergiyi çıkarma kararı aldıkları günü anlattı.

Doğu Perinçek bugünkü yazısında Cemal Süreyya'dan şöyle bahsetti:

"Cemal Süreya'yı o akşamki kadar coşkulu, ancak birkaç kez gördüm. Politika yazmak istiyordu. Ben insanları yazarım, dedi."

İkinci Yeni hareketiyle anılan Cemal Süreya, Afrika dahil her yere yayıldı. Şiire dahil bir hayat, hayatın içinde bir şiirdi onunkisi... Şairimizin büyüklüğünü belki de en iyi Ülkü Tamer'in onun için yazdığı bu dizeler anlatıyor.

Tanrı

Bin birinci gece şairi yarattı,

Bin ikinci gece Cemal'i,

Bin üçüncü gece şiir okudu tanrı,

Başa döndü sonra,

Kadını yeniden yarattı.

2000'e Doğru dergisine yazdığı izdüşümlerle Türkiye'nin en iyi portre yazarı ünvanını alan Cemal Süreya, aramızdan ayrılalı 24 sene oldu. Büyük şairimizi saygıyla anıyoruz.

ulusalkanal.com.tr