Türk sinemasının efsane ismi Memduh Ün hayatını kaybetti

Türk sinemasının kilometre taşlarından, usta yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti. 285 gündür hastanede tedavi gören Ün için "akciğerlerinde sıvı birikmesi" tanısı konmuştu

Türk sinemasının efsane ismi Memduh Ün hayatını kaybetti

Yeşilçam'dan bir yıldız daha kaydı. Usta yönetmen Memduh Ün hayatını kaybetti.

Türk sineması'nın unutulmaz isimleri arasına adını yazdıran Ün, 11 Kasım 2014'te hastaneye kaldırılmıştı. Fatma Girik'in 56 yıllık hayat arkadaşı olan Memduh Ün'e, "yaşlılığa bağlı nedenlerden dolayı akciğerlerinde sıvı birikmesi tanısı" konmuştu. Ün, bir süredir solunum cihazına bağlı olarak yaşamını sürdürüyordu.

9 aydır hastanede tedavi gören Ün, sabah saatlerinde hayata gözlerini yumdu.

Usta yönetmenin hayat arkadaşı Fatma Girik, "O benim her şeyimdi. 56 yıllık hayat arkadaşımdı. Ben ailemden çok onunla birlikteydim. Hala inanamıyorum’’ dedi.

Usta yönetmen, oyunculuğa 1947 yılında Hürrem Erman'ın "Damga " filmiyle başladı. 1955 yılında kendi filmi için kamera arkasına geçti ve "Yetim Yavrular" filmini çekti. Dönemin önemli isimleriyle çalıştı ve kendi adından söz ettirmeyi başardı. 60'lı yıllara kadar birçok başarılı yapıma imza attı.

Türk Filmleri Yarışması'nda "Kırık Çanaklar" filmiyle "en iyi yönetmen" ödülünün sahibi oldu. 1966 yılında 3. Antalya Film Şenliği'nde "Namusum İçin" isimli filmle ikinci kez "en iyi yönetmen" ödülünü kazandı. Antalya Film Festivalinde en iyi kurgu dalında ödül aldu. Aynı yarışmada jüri özel ödülünün de sahibi oldu.

1998 yılında Antalya Film Festivali'nde Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü kazanan usta yönetmen sağlık sorunları sebebiyle filmlerine devam edemedi.

Memduh Ün için Pazartesi günü İstanbul Mimar Sinan Üniversitesi'nde saat 11.00'de tören düzenlenecek. Usta yönetmenin naaşı vasiyeti üzerine Bodrum'da roprağa verilecek.