Agos, Hrant'ın katillerini gizledi
Hrant Dink cinayetinin arkasında Ergenekon'un olduğunu iddia eden yayınlar yapan Agos gazetesi, Erhan Tuncel'in F tipi yapıyı işaret eden açıklamalarına sessiz kaldı
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinin ardından herkes bir şeyler yazdı. Yandaş basına göre tüm karanlık olayların arkasında olduğu gibi Dink cinayetinin arkasında da “Ergenekon” vardı. Liberal basın, hatta Agos gazetesi bile cinayeti örtbas etmek isteyenlerin iddialarını sahiplenerek “Ergenekon” bağlantısı kurulması için yayınlar yaptı. Cinayetin arkasındaki Yasin Hayal, Erhan Tuncel, Ogün Samast gibi isimlerin bağlantılarını ise sadece Aydınlık açıkladı. İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek 31 Ocak 2007'de gerçekleştirdiği basın açıklamasında, Erhan Tuncel'in Fethullah sicilli Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Ramazan Akyürek’in elemanı olduğunu belirtti. Agos gazetesi, Perinçek'in belgelere dayanan açıklamalarını görmezden geldi. Agos yazarları, suikastin arkasında Ergenekon'un olduğunu iddia eden yazılar kaleme aldı. Agos'un internet sitesinde 25 Temmuz 2012'de yayınlanan haberde “Santoro, Dink ve Zirve Ergenekon işi” başlıklı haberde, tetikçi medyanın yalanları tekrarlandı.
Hrant'ın sahte dostları
Hrant Dink'in avukatlarından ve “Utanç duyuyorum” isimli kitabın yazarı Fethiye Çetin'in “Dink cinayetinin arkasındaki Ergenekon örgütünün saklanması kararının, Erdoğan ve Yaşar Büyükanıt arasında Dolmabahçe'de gerçekleşen görüşmede alındı” iddiası, 13 Eylül'de Agos'ta geniş yer buldu. Fethiye Çetin, Ergenekon sanıkları üzerine kurguladığı kitabında, Akyürek ve Yılmazer'i ağzına almamış ve gizli tanık Boyabat'ın iddialarını gündeme taşımıştı. Çetin'in dönemin Ergenekon savcısı Zekeriya Öz ile zaman zaman görüştüğü basına yansımıştı. Odatv davasında savunma yapan Nedim Şener, yaptığı açıklamalarda Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün kendisine, “Ben, Hrant Dink’in avukatı Fethiye Çetin’e Dink cinayetiyle ilgili belgeler veriyorum” dediğini söylemişti.
Hrant Dink’in 5’inci ölüm yıldönümünde konuşan Agos yazarı Karin Karakaşlı da “Bu davayı bir türlü Ergenekon’a bağlayamadılar” diyerek feryat etmişti. Aynı gün bazı gruplar “Hrant'ın katili Ergenekon çetesi” sloganları atarken yürüyüş güzergahındaki Ergenekon Caddesi'nin levhası indirilmiş yerine kendi hazırladıkları “Hrant Dink Caddesi” yazılı levha asılmıştı.
Jandarma manşetlerde
Dink cinayeti sanıklarının jandarma aleyhine verdikleri her demeç, Agos gazetesinin sayfalarında geniş biçimde yer aldı. Gazete, 11 Ekim 2013'de “Trabzon'dan İstanbul'a 'Ali Öz'ü yargıla' uyarısı” başlıklı manşet haberinde, Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği kararın Yargıtay tarafından bozulmasını öne çıkarmıştı.
Cemaat bağlantısını gizlediler
Erhan Tuncel'in 3 Aralık'ta İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davada yaptığı açıklamalar, Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü. Tuncel, cinayetin arkasında Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer gibi Emniyet içerisinde örgütlenmiş yapının olduğunu belirtti. “Karşımızda polis yok. Bir cinayet şebekesi var” diyen Tuncel'in sözleri, Aydınlık'ın yıllardır yazdıklarını doğrularken, Sermiyan Midyat gibi “Hrant'ın dostları” olduğunu iddia eden grup “Ergenekon davası biraz daha ciddiyetle ele alınsa bu cinayetle ilgili yeni bulgulara erişebileceğini bir kez daha gördük” şeklinde açıklama yapıyordu. Tuncel'in açıklaması yandaş medya tarafından görmezden gelindi. Cemaat medyası ise Tuncel'i ağız değiştirmekle suçladı. Zaman gazetesi “Erhan Tuncel jandarmadan vazgeçti polisi suçladı" Taraf gazetesi "Büyük abi ifade değiştirdi" başlıklı haberlere imza attı. Hrant Dink'in Genel Yayın Yönetmeni olduğu Agos ise cemaat medyasını aratmadı. Agos'un 6 Aralık'ta yayımlanan son sayısında birinci sayfada “Erhan Tuncel ağız değiştirdi” başlıklı küçük bir haber yer aldı.
(İlgili haberi okumak için görselin üzerine tıklayınız)
(İlgili haberi okumak için görselin üzerine tıklayınız)
Aydınlık