ABD kongresi anlaşmayı 60 gün içinde onaylayacak mı?

İran’la imzalanan nükleer anlaşma Amerika’nın gündeminden düşmüyor. ABD Kongresinden yükselen “Anlaşma İran’ın elini güçlendirdi” tepkilerine ABD Dışişleri Bakanı John Kerry cevap verdi.” İran’ın nükleer silaha erişmesinin önüne geçtik” dedi. İran ise diplomasi hamlelerini hızlandırdı. Avrupa Birliği temsilcileri ve Fransa Dışişleri Bakanı Tahran’daydı.

ABD kongresi anlaşmayı 60 gün içinde onaylayacak mı?

İran ile Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi daimi üyeleri ve Almanya arasında imzalanan nükleer anlaşma Amerika’da tartışılmaya devam ediyor.

Anlaşmayı 60 gün içinde onaylaması gereken Amerikan Kongresi’nde hakim görüş nükleer anlaşmanın İran’ın elini güçlendirmiş olması.

Bu eleştirilere ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nde yanıt verdi.

Kerry İran’ın nükleer silaha erişmesinin önüne geçtiklerini belirtti. “İran denetimlere ve hesap verebilirliğe saygı göstererek sürekli kısıtlama altında bulunacak” dedi.

Öte yandan Batı’lı ülkelerin üst düzey yöneticilerinin İran ziyaretleri devam ediyor. Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştü. Mogherini Avrupa Birliği ve İran arasındaki ilişkilerin hızla normalleştiğini belirtti.

Fransa Dışişleri Bakanı Lorent Fabius da Tahran’da İran’lı mevkidaşı Cevad Zarifle bir araya geldi. Fabius iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu geliştirme konusunda anlaştıklarını ifade etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de iki ülke arasında radikalizm, terör ve uyuşturucu ticareti gibi birçok alanda işbirliği yapılabileceğini söyledi.

ulusalkanal.com.tr