Taşerona kötü haber!

Milyonlarca işçiyi ilgilendiren taşeron yasasında işçiyi bekleyen bir tehlike daha var; kıdem tazminatı! Uzmanlar bu yasayla, kıdem tazminatında fon uygulaması için ilk adımın atıldığını söylüyor. Peki bu durum işçi nasıl etkileyecek?

İşçiler sayısız eylem yaptı, sendikalar itiraz etti. Emekçinin şiddetle karşı çıktığı kıdem tazminatında fon sistemi, bu kez dolaylı yoldan taşeron yasasında yer aldı.

Taşeron işçiler şirketlerin yasadışı uygulamaları nedeniyle kıdem tazminatı alamıyor. Bu nedenle yasada işçilerin kıdem tazminatı almasına yönelik bir düzenleme de var. Ancak uzmanlar bu düzenlemeyi "kıdem tazminatında fon uygulamasının ilk adımı" olarak görüyor.

Peki hükümetin hayata geçirmek istediği kıdem tazminatında fon sistemi nasıl bir uygulama? Düzenlemeyle her çalışan için, bankalarda bireysel kıdem hesabı oluşturulacak. İşçinin kıdem tazminatı bu hesapta birikecek. Ancak işçi bankada biriken tazminatına 15 yıl dokunamayacak. Ve alınacak kıdem tazminatı tutarı da en az yarı yarıya düşecek.

Bu düzenleme yeni taşeron yasasında dolaylı olarak yer alıyor. Yani kıdem tazminatında fon uygulamasına önce taşeron işçilerden başlanacak gibi görünüyor.

HABER:HATİCE KARA

KAMERA: MEVLÜT AYDOĞAN

ulusalkanal.com.tr