İspanyolcayı ana dil olmaktan çıkaran eğitim reformu İspanya'yı ikiye böldü

İspanyolcayı ana dil olmaktan çıkaran eğitim reformu İspanya'yı ikiye böldü. Değişiklik mecliste kabul edildi, sokaklar karıştı. İspanya Eğitim Bakanı Celaa, "Mevcut eğitim sistemi artık İspanya'da olmayan bir toplum içindi" dedi. Ülkedeki sağ görüşlü partiler, eğitim reformunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

İspanyolcayı ana dil olmaktan çıkaran eğitim reformu İspanya'yı ikiye böldü

İspanyolcanın devletin resmi ana dili ve araç dili olmaktan çıkarılması ve devlet okullarındaki eğitime ilişkin yeni düzenleme İspanya'yı birbirine kattı.

İspanya'da azınlık sol koalisyon hükümetinin hazırladığı ve Katalonya ile Bask'taki ayrılıkçı siyasi partilerin desteğiyle Meclis'te kabul edilerek Senatoya gönderilen eğitim reformu ülkeyi ikiye böldü.

Eğitim sistemini değiştiren yasa tasarısı oylanırken dışarıda ise protestolar vardı. 148 hayır, 18 çekimser oya karşı 177 evet oyuyla kabul edilen tasarı meclis içini de karıştırdı.

Tasarının başını çeken isimlerden İspanya Eğitim Bakanı İsabel Celaa, "Mevcut eğitim sistemi artık İspanya'da olmayan bir toplum içindi. Bu yasa, eşitliği getiren, modernleştirilmiş bir eğitimi garanti ediyor." dedi.

Meclis'te kabul edilmesinin ardından Senatoya gönderilen eğitim reformu burada da kabul edilirse, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girecek.

"İspanyol toplumunda yıkıcı etkileri olacağını" savunan Ana muhalefetteki Halk Partisi (PP), aşırı sağcı Vox ve diğer partiler Anayasa Mahkemesine başvuracaklarını açıkladı.

Bu arada, Meclis binası dışında toplanan kalabalık grup, genel kurul görüşmelerinin yapıldığı sırada eğitim reformunu protesto etti. Muhalefet partilerinin liderleri de eyleme destek verdi.

ulusal.com.tr

İspanya İspanyolca