Merkez Bankası'nın swap üzerinden hamleleri sürüyor

Ekonomik savaşı derinleşiyor. Merkez Bankası'nın swap üzerinden hamleleri sürüyor. Swap satışı sınırı yüzde 30'a yükseltildi. Londra swap piyasasına ise bankalar likidite sağladı. Türk Lirası faizi yüzde bin 200'den 25'e düştü.

Merkez Bankası'nın swap üzerinden hamleleri sürüyor

Türkiye, yükselen dolar karşısında direniyor. Hafta başında 5,70 sınırına dayanan dolar 5,60'ın altına geriledi. Swap hamleleri peş peşe geldi. Hedef dövizi kontrol altına almak...

Merkez Bankası yine swapa başvurdu. Merkez, vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırını yüzde 20'den yüzde 30'a yükseltti. Adeta Merkez elinin piyasaların üzerinde olduğunu gösterdi.

Manipülatörlere karşı savaş daha da derinleşti. Peş peşe gelen swap hamlesiyle dış piyasada Türk lirası kalmadı. Londra swap piyasasında geçen gün yüzde bin 200'e fırlayan TL faizi, piyasaya likidite sağlanmasıyla yüzde 25'e geriledi.

Türk bankaları yabancıya lira vererek ihtiyacı karşıladı. Londra'da swap piyasasında yabancıya likidite sağlanınca kurlarda tekrar yukarı yönlü hareket gözlendi. Uzmanlar ise uyarıyor. Ekonomistler, "Likidite ihtiyacının arttığını ve yuriçindeki faizlerin artabileceğini" belirtiyor.

Borsa İstanbul da bir açıklama yaptı. Türkiye'deki yabancı bankalar ve yurt dışı tezgahüstü piyasadaki aktif finansal kurumları işlemlerini BIST'te yapmaya çağırdı.

Öte yandan Merkez Bankası döviz işlemlerini swap işlemiyle daraltırken rezevlerini de artırdı. Merkez'in resmi rezerv varlıkları, şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 3,4 arttı. 100,1 milyar dolar oldu.

Döviz varlıkları yüzde 3,7 artarak 77,6 milyar dolara, altın cinsinden rezerv varlıkları yüzde 2,8 yükselerek 21 milyar dolara ulaştı. Ekonomistler Merkez Bankası'nın rezervini kısa vadeli bir artış olarak değerlendiriyor.

ulusal.com.tr

Merkez Bankası