Srebrenitsa unutulmadı
Srebrenitsa Katliamı'nın 26'ncı yıldönümünde katledilenler için anma törenleri düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Srebrenitsa için anma mesajı yayınladı. Öte yandan bu yıl kimlikleri tespit edilen 19 kişi daha, törenle Potacari Anıt Mezarlığı'na defnedildi.
SrebrenitsaKatliamı, aradan geçen 26 yıla rağmen hala yakın tarihin kanaya yarası olarak tazeliğini koruyor.
Srebrenitsa için, Bosna Hersek’te, Birleşmiş Milletler’in üs olarak kullandığı ve katliamın merkezi haline gelen eski akümülatör fabrikasında anma töreni düzenlendi.
Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic, katliamın unutulmasına izin verilmemesi gerektiğini belirterek, ''Bu, kurbanlara ve gelecek nesillere borcumuzdur.'' Dedi.
Bosna Hersek’teki törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da video mesajla katıldı. Erdoğan, ''Avrupa ve insanlık tarihinin bu kara lekesinin geri plana itilmesine müsaade etmeyeceğiz.'' Dedi.
Anma töreninin ardından soykırım mezarlığı olarak bilinen Potoçari Anıt Mezarlığı ziyaret edildi, kurbanların mezarlarına karanfiller bırakıldı.
Bosna Hersek'te Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.
Kadın ve çocukların şehirden çıkmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlar, fabrikalar ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar, toplu mezarlara gömüldü.
Birleşmiş Milletler korumasındaki binlerce sivilin, Avrupa’nın gözü önünde katledilmesi, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kayıtlara geçti.
Hollanda’nın katliamdaki rolü ise hala tartışma konusu… Şehrin işgal edilmesinin ardından, BM şemsiyesi altındaki Hollandalı askerlerin komutanı Thom Karremans'ın 11 Temmuz 1995'te görüştüğü Sırp komutan Mladic ile birlikte kadeh kaldırması büyük tepki toplamıştı.
Savaşın ardından kayıpları bulmak için yapılan çalışmalarda, toplu mezarlarla naaşlarına ulaşılan kurbanlar, kimliklerinin tespit edilmesinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toprağa veriliyor.
Bu yıl kimlikleri tespit edilen 19 kurban daha, törenle Potacari Anıt Mezarlığı'na defnedildi. Son definlerle Srebrenitsa'da şu ana kadar, kimliği belirlenenlerin sayısı 6 bin 671'e yükseldi.