ABD'den Doğu Akdeniz'e resmi müdahale
Amerika Birleşik Devletleri, Doğu Akdeniz'e resmi müdahale için düğmeye bastı. Washington yönetimi, kıyıdaş olmasına rağmen Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Tük Cumhuriyeti'nin dışlandığı Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na resmi katılım başvurusunda bulundu.
Doğu Akdeniz Gaz Forumu üyeleri tarafından "daimi gözlemci" olması için davet edilen ABD, resmi katılım başvurusu yaptı.
Doğu Akdeniz Gaz Forumu, geçen yıl 22 Eylül tarihinde altı ülkenin tüzüğü imzalamasıyla birlikte resmi nitelik kazanmıştı. Tüzüğün yürürlüğe girmesi için gereken asgari devlet sayısı aşıldı. Görüşmeler öncesinde Parlamento'ya bir tasarı sunan Atina yönetimi, dikkat çeken bir gelişmeyi de duyurdu. Bakanlığın tasarısına göre ABD, 13 Ocak'ta Forum'a katılmak için resmi başvuruda bulundu.
Doğu Akdeniz Gaz Forumu Tüzüğü, Eylül 2020'de Mısır, Yunanistan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İsrail, İtalya ve Ürdün tarafından imzalanmış, toplantıya katılmayan Filistin ise metne imza koymamıştı. Öte yandan Forum üyeleri, AB ve ABD'ye de "daimi gözlemci" sıfatıyla yer alması için davet gönderdi.
TÜRKİYE'DEN DAGF AÇIKLAMASI
Ankara ise Forum'u, Türkiye'yi denklem dışında bırakma çalışmaları olarak görüyor:
''Bu forum, Türkiye’yi Doğu Akdeniz’deki enerji denkleminin dışında bırakma hayalleri kuran bazı ülkelerin siyasi saiklerle kurdukları, gerçeklikten uzak bir oluşumdur. Doğu Akdeniz’de içinde Türkiye ve Kıbrıs Türklerinin olmayacağı hiçbir girişim de başarılı olamayacaktır.''
Diğer yandan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz geçen hafta yaptığı açıklamada ilginç bir değerlendirmede bulundu:
''Şahsen umuyorum ki Türkiye bölgesel meydan okumacı rolünden yönünü bazı komşularıyla bölgesel işbirliğine doğru değiştirir. Bu açıdan Türkiye bölgesel işbirliğinin bir parçası olarak Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmak isterse bundan memnuniyet duyarım.''
İsrailli Bakan, "Türkiye'ye kapıyı hiçbir zaman kapatmadık" ifadelerini de kullanmıştı.