İran’ın Türkiye sınırına çok yakın olan gölün yüzde 90’ı kurudu
Tehlike yanıbaşımızda... İran’ın Türkiye sınırına neredeyse sıfır noktadaki Urmiye gölündeki kuraklık tehlikesi bölgenin tamamını tehdit ediyor. Uzmanlar yüksek oranda tuz içeren gölün tamamen kuruması durumunda 7 yüz kilometrekarelik bir alanın yaşanmaz hale geleceği kanısında. Tahran yönetimi içerisinde Van gölünden su transferini de içeren bir çok projeyi masaya yatırmış durumda.
Karaya vurmuş kayıklar, bir zamanlar sular ile dolu göl havzasında yürüyen bölge halkı, Urmiye gölündeki bu tehlikeli gidişatı endişeli gözlerle izliyor.
Canladırma projesi kapsamında göldeki kuraklık durumu geçmiş yıllara göre düzelme gösterse de göldeki kuraklık tehlikesi İran ile birlikte bölge ülkelerini tehdit etmeye devam ediyor.
Ulusal Kanal’a konuşan Urmiye Gölü'nü Canlandırma Komisyonu uzmanı Ferşid Sadabadi, 18 yıldır devam eden kuraklığın gölün yüzde doksanını kuruttuğunu söyledi.
Sadabadi, küresel iklim değişikliği ve gölü besleyen akarsuların tarımsal alanların sulamasında bilinçsiz kullanılmasının göldeki kuraklığın temel sebebi olduğuna dikkat çekti.
İranlı uzman, gölün tamamen kuruması durumunda ortaya çıkabilecek tablonun ne denli korkutucu olduğunu gözler önüne serdi.
Sadabadi’ye göre İran ile birlikte Türkiye, Ermenistani Azerbaycan ve Irak bu ortak tehditle karşı karşıya.
Van gölünden su getirilmeside canlandırma projeler kapsamında olduğunu söyleyen Ferşid Sadabadi, iki göl suyu arasındaki uyum ve biyolojik denge unsurlarının araştırma aşamasında olduğunu açıkladı.
İran’ın kuzeybatısında ve dünyanın en büyük ikinci tuz gölü olan Urmiye gölü, Van Gölü'ne 147 kilometre uzaklıkta.
Haber-Kamera: Yakup Aslan
ulusalkanal.com.tr