Avrupa Parlamentosu'nda döner oylaması yapılacak

Avrupalılar dondurulmuş Türk dönerinde fosfat kullanımını tartışıyor. Konu Avrupa Parlamentosu'nun da gündeminde. 11-14 Aralık tarihleri arası parlamentoda dönerde fosfatın yasaklanması için oylama yapılacak. Peki, bu tartışma niye çıktı, hedefinde ne var. Ekibimiz dönercileri gezdi, konuyu vatandaşa sordu. İşte yanıtlar.

Deyim yerindeyse Avrupa'yı fetheden Türk döneri, bugünlerde tartışma konusu oldu. Hatta tartışma o kadar büyüdü ki 11 Aralık'ta Avrupa Parlamentosu'nda döner oylaması yapılacak.

Uzmanlara göreyse tartışmayı başlatan asıl neden, Türk dönerinin Avrupa'da fastfood'u sollaması. 110 bin kişiyi istihdam eden döner sektörünün yıllık cirosu 4-5 milyar dolar. Uzmanlar döner bu nedenle fastfoodçuların hedefinde diyor.

Binlerce dönercinin bulunduğu Türkiye'de tartışmaya dahil oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, "Fosfatın belli oranda kullanılması tehlike oluşturmaz" dedi.

Fosfat bilinmediği için zararlı yorumu yapılıyor. Oysa bir porsiyon dönerde 134 miligram fosfat bulunuyor. Günde 4 bin 200 gram fosfat kullanımı sağlıklı olarak görülüyor. Zaten kola ve balık konservesinde de aynı oranda fosfat bulunuyor.

Dönerciler konuyu yakından takip ediyor. Ekibimiz milli lezzetlerimizden biri olan döneri ustasına sordu.

Akıllardaki soru da Avrupa Parlamentosu'ndan çıkacak olumsuz bir karar Türk dönercileri etkiler mi? Dönerciler bu konuda ikiye ayrıldı.

Vatandaşın aklı da yorumu da net. "Biz döneri seviyoruz." Yine yeriz.

ulusal.com.tr

Avrupa Parlamentosu