Dışişleri Bakanlığı: Kerkük'te Kürdistan bayrağını yadırgıyoruz

Türkiye'de Kürdistan bayrağının göndere çekilmesine sessiz kalan AKP hükümeti, Irak'ın Kerkük kentinde resmi dairelere Kürdistan bayrağı çekilmesini yadırgadı. Dışişleri Bakanlığı, Kerkük valiliğinin resmi günlerde Kürdistan bayrağının da resmi dairelerde göndere çekilmesi için yaptığı başvuruyu "yadırgadığını" açıkladı.

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Mesut Barzani'nin Türkiye ziyareti sırasında Kürdistan bayrağı Türk bayrağı ile birlikte göndere çekildi. AKP hükümeti, Irak'ın Kerkük kentine Kürdistan bayrağı asılmak istenmesini yadırgadı.

Kerkük Valiliği, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerinde Küsrdisan bayrağının Irak bayrağı ile birlikte göndere çekilmesi için Kerkük Vilayet Meclisi'ne başvurdu.

Konuyla ilgili Türk Dışişleri Bakanlığı'na soru yöneltildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, soruya yazılı yanıt verdi.

"YADIRGADIK: Kerkük Valiliğinin, resmi günlerde vilayetin tüm resmi dairelerinde IKBY bayrağının Irak bayrağıyla birlikte göndere çekilmesi yönünde bir karar alınması için Kerkük Vilayet Meclisi nezdinde yaptığı başvuruyu yadırgıyoruz. Irak anayasası Irak’taki tartışmalı iç idari sınırlarla ilgili olarak izlenmesi gereken süreci tespit etmiştir. Bu süreç işletilmeden Kerkük’ün statüsüyle ilgili olarak yapılacak tek taraflı tasarrufların Irak’taki uzlaşı ve istikrar çabalarına zarar vermesi tehlikesi bulunmaktadır. Bu tür girişimlerin Irak’ın sosyal, kültürel ve ekonomik zenginliğinin vücut bulduğu Kerkük’ün çok kültürlü kimliğini de aşındırma riski bulunmaktadır."

Barzani'nin Türkiye ziyareti sırasında hem Atatürk Havalimanı'nda hem de Çankaya Köşkü'nde Kürdistan bayrağının olması büyük tepki toplamış konuyla ilgili savunma yapan Başbakan Binali Yıldırım da Irak anayasasını gündeme getirmişti.

ulusalkanal.com.tr

AKP dışişleri bakanlığı Kerkük kürdistan bayrağı