Almanya'da koalisyon çıkmazı

Almanya'da 24 Eylül 2014 Parlamento Seçimleri sonrası 15 Ekim'de başlayan ve dört haftadır devam eden koalisyon hükümeti kurulması amacıyla yapılan görüşmeler, bu gece sona eriyor

Almanya'da koalisyon çıkmazı

Almanya'da 24 Eylül 2014 Parlamento Seçimleri sonrası 15 Ekim'de başlayan ve dört haftadır devam eden koalisyon hükümeti kurulması amacıyla yapılan görüşmeler, bu gece sona eriyor.

Görüşmeler başlamadan önce bir açıklama yapan Başbakan Angela Merkel (CDU) şu ifadeleri kullandı:

Yaygın olan kanaate göre, mevcut siyasi partiler arasında önemli bir fark yok. Partilerin birbirne benzedği iddiası çok yaygın. Ancak dört haftadır devam eden görüşmelerden ortaya çıkan tabloya göre, arada çok önemli farklar olduğunu tespit ediyoruz. Derin görüş ayrılıklarına rağmen, büyük kutuplaşmaların yaşandığı koşullarda görüşmeleri koalisyon hükümetini kurarak noktalarsak, bundan Almanya kazançlı çıkacaktır. Bütün olumsuzluklara rağmen, umutluyuz, iyimseriz. Biz elimziden gelen çabayı göstereceğiz ve kendimizi muhataplarımızın yerine koyarak, taleplerini anlamaya çalışacağız. Zor bir görev ve taraflar olası mutabakatta kendi kimliklerini ve hedeflerini bulabilmeleri gerekiyor.

Berlin'de yapılan koalisyon görüşmelerine seçimlerden yüzde 8,6 oy kaybına rağmen yüzde 33 oy oranıyla birinci parti olarak çıkan Hristiyan Demokrat Birliği CDU/CSU'nun yanı sıra (toplam 246 vekil), Liberal Parti (yüzde 10,7 ile 80 vekil) ile Yeşiller Partisi de katılıyor (yüzde 9 ile 67 vekil). CDU içindeki katı muhafazakar Bavyera partisi CSU'nun da dördüncü parti (yüzde 6,2) olarak katıldığı görüşmelerde, özellikle mülteci sorunsalında Yeşiller Partisi ile CSU'nun anlaşması zor görünüyor. Dört partiden toplam 50 müzakerecinin katılıdğı görüşmelerdeki diğer sorun alanları ise, çevre politikaları ile mali öncelikler olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar, Merkel'in erken seçimi arzulamadığını ancak tarihi düşüş yaşayan SPD'nin de muhalefette kalma ısrarını sürdürmek istemesi durumunda, erken seçim çağrısı da yapabileceğini öngörüyorlar. 2013'ten bu yana Almanya'yı yöneten CDU-SPD koalisyon hükümeti, yeni hükümet kurulana kadar görevinin başında geçici olarak kalmaya devam edecek. 2017 seçiminde yüzde 20,5 oy oranıyla tarihinin en kötü sonucunu alan SPD, bu dönemde koalisyonda görev almak istemediğini, anamuhalefet görevi yürüteceğini seçim akşamı yaşadığı hüsrandan sonra açıklamıştı.

Erdem Güneş / Berlin

ulusal.com.tr

almanya Merkel