Toner: bize gelen bir davet yok

ABD’nin yeni Başkanı seçilen ve 20 Ocak’ta göreve başlayacak Donald Trump, 23 Ocak’ta Astana’da düzenlenecek Suriye zirvesine davet edildi. Davetin Obama yönetimine değil, 20 Ocak’ta göreve başlayacak Trump yönetimine yapılması dikkat çekti. Astana zirvesi için Ankara ve Moskova arasındaki kritik görüşmeler de yapılıyor.

Toner: bize gelen bir davet yok

Rusya ve Türkiye, Obama yönetimi dışladı, Astana’da yapılacak Suriye zirvesine çağırmadı.

23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenecek Suriye görüşmelerine ABD’nin yeni başkanı seçilen Donald Trump’ın davet edildiği öğrenildi.

Washington Post gazetesi, Rusya’nın görüşmelere mevcut Başkan Barack Obama yerine 20 Ocak’ta görevi devralacak Donald Trump’ın ekibini davet gönderdiğini yazdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner da Astana için mevcut yönetimin bir davet almadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önceki gün Cenevre’de yaptığı açıklamada görüşmelere ABD’nin de davet edilmesi konusunda Rusya ile anlaştıklarını açıklamıştı.

Rusya- Türkiye ortaklığının bu tutumu, Obama yönetimini fiilen muhatap almadığı ve Trump ile yeni bir sayfa açacağı şeklinde değerlendiriliyor.

Bunun yanı sıra, Suriye’de kalıcı ateşkesin sağlanması için Ankara ve Moskova arasında kritik görüşmeler devam ediyor.

Suriyeli muhaliflerin Astana zirvesine katılımı için Ankara ve Moskova’da toplantılar yapılıyor.

Geçen çarşamba gününden beri Ankara’da yapılan muhalif gruplar toplantısından Astana’ya gidilmesi yönünde karar çıktığı bildirildi. Buna göre 31 Suriyeli muhalif gruptan 27’si Astana’ya gidecek. Zirveye Ahrar’u Şam ise katılmama kararı aldı.

ulusalkanal.com.tr