Kaçak HDP'lilerin vekilliğinin düşürülmesi gündemli komisyon kuruldu

Meclis Başkanlık Divanı, haklarında yakalama kararı bulunan firari HDP'liler Tuğba Hezer Öztürk ve Faysal Sarıyıldız’ın milletvekilliklerinin düşürülmesi için harekete geçti. Karma komisyonda, 47 birleşime katılmadığı tespit edilen Öztürk ve Sarıyıldız’ın “devamsızlık” nedeniyle üyeliklerinin düşürülmesi görüşülecek.

Kaçak HDP'lilerin vekilliğinin düşürülmesi gündemli komisyon kuruldu

Firari HDP'lilerin vekilliklerinin düşürülmesi için TBMM'de komisyon kuruldu.

Meclis Başkanlık Divanı, haklarında yakalama kararı bulunan ancak yurtdışında oldukları için yakalanamayan HDP'li Tuğba Hezer Öztürk ile Faysal Sarıyıldız'ın "Meclise devamsızlık" nedeniyle üyeliklerinin düşürülmesi için alt komisyon kurulmasına karar verdi.

İki HDP'linin 47 birleşime katılmadığı tespit edildi. Anayasanın 84'üncü maddesine göre Meclis çalışmalarına özürsüz veya izinsiz bir ay içerisinde 5 birleşim günü katılmayan milletvekilinin meclis üyeliğinin düşürülmesi gerekiyor.

İki vekil, partinin özel görevlendirmesi kapsamında diplomatik temaslarda bulundukları için Türkiye'ye dönemedikleri gerekçesiyle yoklama şartına itiraz ettiler. Başkanlık Divanı bu itirazları kabul etmezse, milletvekilliklerinin düşürülmesi için dosyalar karma komisyona gönderilecek.

Meclis Genel Kurulunda en son HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın milletvekilliği düşürülmüştü.

PKK'ya silah taşınmasına aracılık etmekle suçlanan Şırnak Milletvekili Sarıyıldız ile canlı bomba saldırısı düzenleyen teröristin ailesine taziye ziyaretine giden Van Milletvekili Öztürk hakkında "terör örgütü üyesi ve yöneticisi olmak" suçlamalarıya fezlekeler hazırlanmış ve dokunulmazlıkları kaldırılmıştı.

ulusal.com.tr

hdp Tuğba Hezer Öztürk faysal sarıyıldız