ABD'den Çin'e karşı ayrılıkçı adım

Trump yönetimi, Çin’e karşı ayrılıkçı politikalara destek veriyor. Bu kapsamda ABD Senatosu, “Uygur Tasarısı”nı oylamaya hazırlanıyor.

ABD'den Çin'e karşı ayrılıkçı adım

ABD Başkanı Donald Trump ve Cumhuriyetçiler, Başkanlık seçim yarışına koronavirüs başarısızlığı ile gidiyor. Trump ve ekibi bu açığı Çin'e karşı sert politikalar üzerinden kapatmayı hesaplıyor.

Çin karşıtı adımlara Senato da katıldı. Cumhuriyetçilerin hazırladığı “Uygur Tasarısı”nın oylanması için hazırlık yapılıyor. Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio’nun hazırladığı, “Uygur İnsan Hakları Politikası Kanunu” metnine Demokratlar da destek veriyor.

Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell, Senato’nun yakın zamanda Uygur Tasarısını geçirme yönünde adım atacağını söyledi. Senatör Rubio’nun ekibi de tasarının oybirliği ile geçmesini bekliyor.

Gelecek hafta Senato’ya gelme ihtimali bulunan tasarı sadece Uygurlar’ı değil Çin’deki bütün Müslüman azınlık grupları kapsıyor.

Pekin yönetimi ise Uygurlar’ı destekleyen tasarıları kabul etme hamlelerini, ABD’nin kötü niyetli saldırısı ve Çin’in içişlerine ciddi müdahale olarak değerlendiriyor.

ABD Temsilciler Meclisi’de geçen yıl, Sincan Uygur Özerk Bölgesi politikaları nedeniyle üst düzey Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.

ulusal.com.tr

abd çin uygur