Fuad Masum, çatışmalarla geri kazanılan Kerkük'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, çatışmalarla geri kazanılan Kerkük'e ilk ziyaretini gerçekleştirdi. "Kente yeni bir vali atanması gerektiğini belirten" Masum, "yerel seçimlere kadar İl Meclisinin görevini sürdüreceğini" söyledi.

Irak CumhurbaşkanıFuad Masum, Irak ordusunun Barzani yönetiminden aldığı Kerkük'ü, çatışmaların ardından ilk kez ziyaret etti.

Irak Cumhurbaşkanı Masum’un ziyareti sebebiyle Kerkük’teki peşmerge heykeline Irak bayrağı asıldı. Daha öncesinde heykelde Kuzey Irak Bölgesel Yönetim bayrağı asılıydı.

Kentteki yönetimin merkezi yönetimin kontrolüne alınmasından sonra valilik makamında yapılan başka değişiklikler de dikkat çekti. Daha önce Valilik makamında, Irak ve Kürt yönetimine ait bayrakların yanı sıra Irak'ın eski Cumhurbaşkanı Talabani'nin fotoğrafı da bulunuyordu. Bunun yerine Masum'un fotoğrafının duvara asıldığı görüldü.

Kerkük yerel hükümet binasını ziyaret eden Masum, vekaleten Valilik görevini yürüten Rakan Said Cuburi ve İl Meclisi üyeleriyle bir araya geldi. Ardından basın toplantısı düzenledi, valilik görevine dair yeni kararlarını açıkladı.

Masum, tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili 140. maddenin de geçerli olduğunu ve uygulanması gerektiğini vurguladı.

Arap ve Türkmen milletvekilleri Kerkük'te 140. maddenin uygulanması yönündeki açıklamalara tepki gösterdi.Kerkük milletvekili Erşet Salihi "Cumhurbaşkanı Masum'un daha babacan davranmasını bekliyorduk." ifadelerini kullandı.

140. madde; Irak'ta Amerika'nın inisiyatifiyle hazırlanan 2005 anayasasında, "tartışmalı bölgeler"in statüsünün belirlenmesiyle ilgili yol haritasını oluşturuyor.

ulusal.com.tr

Irak Cumhurbaşkanı