NATO AWACS'ları Türkiye'ye geliyor

NATO’nun bugünkü toplantısında, Türkiye Suriye sınırında hava denetimini artıracak olan paketin onaylanması bekleniyor. Paket, erken uyarı uçakları olarak bilinen AWACS’ların Türkiye’nin Suriye sınırını izlemek üzere konuşlandırılmasını da içeriyor. Yetkililere göre paket, bir daha Rus uçağı düşürülmesini engellemeyi hedefliyor.

NATO AWACS'ları Türkiye'ye geliyor

NATO’nun bugün gerçekleşecek toplantısında, Türkiye’ye hava desteği paketine onay vermesi bekleniyor.

Türkiye’nin Rus uçağını düşürmesinin ardından gündeme gelen pakette; erken uyarı uçakları AWACS’lar, önleme uçağı, gemisavar ve uçaksavar füzeleri bulunan fırkateyn ve komuta gemisini barındıran donanma birimi yer alıyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO misyonu için 10 aydır hazırlık yapıldığını ve paketin Rusya uçağının düşürülmesi ile bağlantısı olmadığını söylemişti. Ancak isminin açıklanmasını istemeyen üst düzey NATO yetkilileri, AWACS uçaklarının amacının, “Türkiye’nin bir Rus uçağı daha düşürmesini engellemek olduğunu” belirtti.

NATO kaynaklarına göre, uçağın düşürülmesi ile şoke olan NATO üyeleri, Türk hava sahasını yönetme yoluyla, Moskova ve Ankara arasındaki gerilimi azaltmak istiyor.

Kamuoyu önünde Türkiye'yi kayıtsız şartsız desteklediklerini hatırlatan NATO yetkilisi, "Ancak özel görüşmelerde müttefikler Türkiye’ye olan desteğin kayıtsız şartsız olamayacağına işaret ediyor" dedi.

NATO'nun giderek Türk hava sahasının kontrolünü ele alacağını söyleyen yetkili, "böylece Türkler, bizim gökyüzünde gözümüzün olduğunun ve onlara ikinci bir fikir sunabileceğimiz gerçeğinin farkında olacaklar” ifadelerini kullandı.

ulusalkanal.com.tr