Hak-İş'ten asgari ücret açıklaması: ''Rasyonel asgari ücreti belirlersek ekonominin motorunu oluştururuz''

2021 yılında geçerli olacak asgari ücret için görüşme trafiği sürüyor. İşçi cephesinin beklentisi yüksek. Asgari ücretin ülke gerçeklerine uygun şekilde artırılması talep ediliyor. Masada işçi tarafını temsil eden Türk-İş'in sık sık temasta olduğu Hak-İş Konfederasyonu da beklentilerini açıkladı.

Hak-İş'ten asgari ücret açıklaması: ''Rasyonel asgari ücreti belirlersek ekonominin motorunu oluştururuz''

Haber: Seda Akyüz

Milyonların gözü kulağı asgari ücret görüşmelerinde.

Asgari ücret görüşmelerinde kritik haftaya girildi. 2021 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Asgari Ücret Tespit Komisyonu üçüncü toplantısını 22 Aralık’ta video konferans yöntemiyle yapacak.

Masada işçiyi Türk-İş, işvereni Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil ederken toplantılara hükümet adına ise Çalışma Bakanlığı katılıyor. Türk-İş bu yıl asgari ücret görüşmeleri için Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket etme kararı aldı.

Üç işçi konfederasyonu iki toplantı öncesinde de önemli açıklamalar yaparak asgari ücretin yurttaşların geçinebileceği seviyelere çıkarılmasını istedi.

Üçüncü toplantı öncesi Hak-İş’ten de önemli açıklamalar geldi. Hak-İş, ücretin Asgari Geçim İndirimi hariç ve net olarak açıklanması gerektiğine dikkat çekti. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun hedeflenen değil yıl sonu enflasyonu üzerinden değerlendirme yapmasını istedi.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldızı, ''Pandemi sürecini dikkate alarak etkin asgari ücret belirleyelim. Tam da bu zamanlar yani ekonomide sıkıntıların olduğu dönemde daha cesur atılımcı yöntemleri ortaya koymamız lazım.'' sözleriyle pandemi sürecinin işçilere etkisinin dikkate alınmasını vurguladı.

Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Osman Yıldız, son iki toplantısı kalan asgari ücret görüşmelerine ilişkin Ulusal Kanal'a değerlendirmeler yaptı.

''Biz üç konfederasyon birlikte bir çerçeve hatırladık. Burada asgari ücret nasıl ücret olması gerektiği konusunda yaklaşım ortaya koyuyoruz.'' diyen Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, asgari ücret konusunda sendikaların birlikte hareket ediceğini yineledi.

''Asgari ücretli vergiden muaf olmalı. SGK diğer primlerden de indirim talep ediyoruz. Rasyonel asgari ücreti belirlersek ekonominin motorunu oluştururuz.'' diyen Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Yıldız uygun rakamın zikredilmesi halinde işçinin memnun olacağını belirtti.

sgk Asgari ücret işçi hakiş