2'nci tur, 1'inci turun üzerinden 48 saat geçince başlayacak

Başkanlık sistemi teklifinin birinci tur görüşmelerinin ardından gözler, kritik aşama olan ikinci tura çevrildi. Peki, süreç nasıl işleyecek? Çarşamba günü başlaması beklenen görüşmelerin 3 gün sürmesi planlanıyor. Teklif eğer meclis'ten geçerse referandum için en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan tarihleri konuşuluyor.

2'nci tur, 1'inci turun üzerinden 48 saat geçince başlayacak

Birinci turu tamamlanan Meclis'i yetkisiz bırakacak Anayasa değişikliği teklifi için gözler ikinci tur görüşmelerine çevrildi.

İkinci tur görüşmelerine, yasa gereği birinci turun tamamlanmasının üzerinden 48 saat geçtikten sonra başlanabiliyor. Buna göre, Pazar günü biten görüşmeler için ikinci turun Çarşamba günü başlaması bekleniyor.

Peki süreç nasıl işleyecek?

Teklifin her bir maddesi ilk turda olduğu gibi görüşmeye ve tartışmaya açılmayacak. Ancak, üzerinde önerge verilen maddeler için görüşme yapılacak.

Maddeler tek tek oylanacak. Her bir madde için 330 rakamı aranacak. 330'u bulamayan her bir madde 18 maddelik tekliften düşmüş sayılacak.

Tüm maddeler oylandıktan sonra, teklifin tümü üzerinde partiler son görüşlerini beyan edecek. Ardından teklifin tümü üzerinde oylama yapılacak.

Burada da kritik eşik olan 330 rakamı aranacak. Teklif 330'u aşarsa onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a sunulacak, aşmadığı takdirde ise bir yıl boyunca Meclis'te görüşülemeyecek.

Teklifi sunan AKP ve destek veren MHP'de fire tartışmaları da var. 355 oyu bulunan AKP-MHP bloğunun 26 fire vermesi durumunda 330 yakalanamamış olacak.

2'nci tur görüşmelerin 21 Ocak cuma günü bitirilmesi, 22 ila 23 Ocak tarihlerinde de Anayasa değişikliğinin Erdoğan'a sunulması hedefleniyor.

60 günlük referandum süreci teklifin Erdoğan'ın onayı ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlamış olacak. 60 günden sonraki ilk pazar sandıklar kurulacak.

Kulislerde, halk oylamasının en erken 26 Mart, en geç 16 Nisan’da yapılacağı konuşuluyor.

ulusalkanal.com.tr

ikinci tur birinci tur 48 saat